Έργα σπουδαίων συνθετών, εμπνευσμένα από το Θείο Δράμα

violin freepik

Τα Πάθη του Χριστού και η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μ. Εβδομάδας έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς και καταξιωμένους ποιητές και συνθέτες, στο πέρασμα των αιώνων.

Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα (5ος-15ος αιώνας), την κατά τα άλλα σκοτεινή και γεμάτη προκαταλήψεις, αλλά και κατά την περίοδο της Αναγέννησης (15ος – 16ος αιώνας) δημιουργήθηκαν κορυφαία έργα θρησκευτικής μουσικής αφιερωμένα στο Θείο Δράμα, που όχι μόνο απέδωσαν όλο το μεγαλείο του, αλλά καταφέρνουν να προκαλούν δέος στο άκουσμά τους ακόμη και σήμερα.

Σχεδόν σε όλα αυτά τα έργα συναντάμε έντονα το μητριαρχικό στοιχείο, πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο για την εποχή. Πώς θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς, αφού είναι αδύνατον καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς να μην επηρεαστούν από το μεγαλείο της θυσίας του Θεανθρώπου, αλλά και από τον ανείπωτο πόνο της Αγίας του Μητέρας, που βίωσε αυτό που κάθε μάνα απεύχεται…

Ο θρήνος της Παναγίας κάτω από τον σταυρό, που συγκλονισμένη βλέπει τον μονάκριβο γιό της να αφήνει την τελευταία του πνοή και δεν μπορεί να τον βοηθήσει, αποτέλεσε έμπνευση για ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα όλων των εποχών…

Ο Φραγκισκανός μοναχός Jacobo de Benedetti έγραψε το ποίημα «Stabat Mater - Dolorosa», που σημαίνει «Η Μητέρα στεκόταν - Πονεμένη», το οποίο αποτελεί κορυφαίο ύμνο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και έγινε η «αιτία» για κορυφαίους συνθέτες κλασικής μουσικής να δημιουργήσουν τεράστια έργα θρησκευτικού πολιτισμού, μέσα στους λυρικούς σταθμούς των αιώνων!!

tsioris easter23

Επιλέξαμε μόνο κάποια από αυτά τα αριστουργήματα και τα μοιραζόμαστε μαζί σας με χαρά… Καλή ακρόαση!! 

Μπαχ - "Ο Θεός αγάπησε το κόσμο" 

aggelakopoulou easter23

Μπαχ - "Τα κατά Ματθαίον Πάθη" 

stavropoulou easter23

Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι - "Stabat Mater - Dolorosa" 

efori gh 1130x300 easter 2021

Μότσαρντ - "Requiem" 

Μπετόβεν - "Ο Χριστός στο όρος των Ελαιών" 

Βάγκνερ - "Parsifal" 

Γιόζεφ Χάυδν - "Οι 7 λόγοι του Ιησού στον σταυρό" 

Γιόζεφ Χάυδν - "La Passione" 

Βιβάλντι - "Stabat Mater" 

Κεντρική φωτογραφία από jcomp στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo