Η ζωή και τα Πάθη του Ιησού μέσα από τη ματιά σπουδαίων ζωγράφων

zografos Jesus unsplash

Τα θρησκευτικά θέματα πάντοτε αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για την τέχνη, σε όλες τις εκφάνσεις της. Ο Ιησούς και η Παναγία προσεγγίστηκαν από κάθε μορφή τέχνης, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, υπαρκτό ή λογοτεχνικό, και αυτό καταδεικνύει την επιρροή τους στην ανθρωπότητα ως κορυφαία σύμβολα της θρησκείας μας!!

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ιησού, αλλά και το δράμα που βίωσε η Αγία Του Μητέρα χάνοντας το μονάκριβο παιδί της, έχουν γίνει αφορμή για καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, να δημιουργήσουν εξαιρετικά έργα τέχνης.

Η ζωγραφική δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση, αφού κορυφαίοι ζωγράφοι σε όλο τον κόσμο έχουν  εμπνευστεί, ανά τους αιώνες, από τη ζωή και τα Πάθη του Θεανθρώπου και έχουν αποτυπώσει συγκλονιστικά το Θείο δράμα.

Σπουδαίοι πίνακες με θέμα τη γέννηση του Ιησού, τη βάπτισή Του στον Ιορδάνη ποταμό, τη δράση Του ως ενήλικας, αλλά και τις πιο τραγικές στιγμές της ζωής Του, όπως η προδοσία από τον Ιούδα, η προσευχή στο όρος των Ελαιών λίγο πριν τη σύλληψή Του, τα μαρτύρια, η σταύρωση, η ταφή και τελικά η λαμπρότατη Ανάστασή Του, φιλοτεχνήθηκαν από την αφρόκρεμα εικαστικών καλλιτεχνών με έναν τέτοιο τρόπο, που εδώ και αιώνες θεωρούνται αριστουργήματα ανεκτίμητης αξίας και φιλοξενούνται στα διασημότερα μουσεία του κόσμου ή σε προσωπικές συλλογές εκλεκτών συλλεκτών έργων τέχνης.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων έργων τέχνης παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας, που απεικονίζουν σκηνές από τις τελευταίες ημέρες και τα Πάθη του Υιού του Θεού και που κυριολεκτικά αφήνουν τον θεατή με κομμένη την ανάσα.

magnitiki easter23

Ο «Μυστικός Δείπνος»

Ένα από τα αγαπημένα θέματα πολλών ζωγράφων, όπως του Leonardo da Vinci, του Tintoretto και του Rubens, με ομολογουμένως εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η «Προσευχή στο όρος των Ελαιών» του El Greco & η «Σύλληψη του Χριστού» του Caravaggio

Δύο έργα ανεκτίμητης αξίας, που καθηλώνουν τα βλέμματα.

Τα Πάθη του Χριστού

Ο «Ακάνθινος στέφανος» του Tiziano και του Sandro Botticelli, το «Μαστίγωμα του Ιησού» του Caravaggio, ο «Διαμερισμός των ιματίων» και ο «Χριστός κουβαλά τον σταυρό» του El Greco, είναι αδιαμφισβήτητα μερικοί από τους πλέον αναγνωρίσιμους πίνακες παγκοσμίως.

Η «Σταύρωση»

Οι πίνακες των Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), Diego Velázquez, Francisco Jose de Goya, Michelangelo, Pablo Picasso και Salvador Dali είναι επίσης ανεκτίμητης αξίας.

mathisis easter23

Η «Αποκαθήλωση» ή αλλιώς «Pieta»

Μια από τις σκηνές που πολλοί εικαστικοί επέλεξαν να αποτυπώσουν σε καμβά, με εξαιρετική επιτυχία και αποτέλεσμα καθηλωτικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Caravaggio, Botticelli, El Greco, Michelangelo, Tiziano, Rubens, Rembrandt, Raphael Sanzio και πολλών άλλων.

Ο «Επιτάφιος θρήνος»

Aπό τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της θρησκείας μας, που δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς. Οι πίνακες των Botticelli, Tiziano, El Greco και τόσων άλλων εκλεκτών εικαστικών, καταφέρνουν να μας μεταφέρουν στο απόλυτο την θλίψη για τον χαμό του Θεανθρώπου και τον σπαρακτικό πόνο της Αγίας Του Μητέρας.

Η «Ανάσταση»

Η θλίψη για την απώλεια του Υιού του Θεού μετατρέπεται σε δέος για το θαύμα της νίκης επί του θανάτου και σε ελπίδα για την αναγέννηση του ανθρώπινου είδους μέσα από το Αναστάσιμο φως!! Οι διάσημοι πίνακες των El Greco, Tintoretto, Rembrandt, Raphael Sanzio και Paolo Veroneze θεωρούνται κορυφαίοι!!

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να απολαύσετε κάποιους από τους πίνακες που προαναφέρθηκαν, αλλά και μερικούς ακόμα. Καλή Ανάσταση σε όλους μας!!

Κεντρική φωτογραφία από Karsten Winegeart στο Unsplash 

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo