Οι υποχρεώσεις του νονού για το Πάσχα & η σχέση με τα βαφτιστήρια

vaftistiri nonos freepik

Το να γίνεσαι νονός είναι ευλογία!! Ο νέος «ρόλος» ως  πνευματικός γονιός του παιδιού, σημαίνει ότι επωμίζεσαι την ευθύνη να εγγυηθείς την πίστη του στην εκκλησία μας!!

Η σχέση νονού - βαφτιστηριού δεν είναι μια απλή παράδοση δώρων σε γιορτές, γενέθλια, Χριστούγεννα και Πάσχα.  Μετά το μυστήριο της βάπτισης ο ανάδοχος, παρά το ότι δεν είναι βιολογικός γονιός του παιδιού, οφείλει να σταθεί δίπλα του σαν τέτοιος.

Η μεταξύ τους σχέση πρέπει να είναι ουσιαστική και βαθιά. Το βαφτιστήρι να νιώθει ότι έχει έναν ακόμη άνθρωπο στη ζωή του που είναι «οικογένεια», που μπορεί να τον εμπιστεύεται και να τον συμβουλεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο ανάδοχος, από την άλλη μεριά, οφείλει να καθοδηγεί σωστά το παιδί, να το προστατεύει, να είναι ο ίδιος ένα καλό πρότυπο για εκείνο και να του μεταδώσει αξίες και ιδανικά, που θα του χαρίσουν μια ευτυχισμένη ζωή!!

Νονός και βαφτιστήρι δένονται μ’ έναν δεσμό ιερό για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους!! Κι αυτός ο δεσμός πρέπει να διατηρηθεί και από τις δύο πλευρές, ακόμη κι αν συντρέχουν λόγοι που εμποδίζουν την πολύ συχνή επαφή τους π.χ. χιλιομετρική απόσταση.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά νονός και βαφτιστήρι. Τα πολυαναμενόμενα δώρα που περιμένουν τα βαφτιστήρια από τους νονούς, συσφίγγουν τη μεταξύ τους σχέση και γεμίζουν χαρά και όμορφες αναμνήσεις και τις δύο πλευρές…

rousopoulos easter23

Παραδοσιακά, ο νονός παραδίδει τα δώρα του Πάσχα την Μ. Πέμπτη, αλλά πλέον αυτό δεν τηρείται απόλυτα, αφού όσο πιο γρήγορα τα παραλάβουν τα βαφτιστήρια, τόσο πιο πολύ θα τα χαρούν!!

Οι Πασχαλινές υποχρεώσεις του νονού είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Ας δούμε όμως, τι συμβολίζει οι κάθε μια από αυτές…

Λαμπάδα

Η λαμπάδα που θα κρατήσει το βαφτιστήρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην εκκλησία, θα ανάψει με το Άγιο Φως, από τον τάφο του Χριστού, και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου. Τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι!!

Αυγό

Το αυγό συμβολίζει τη «ζωή εν τάφω» μέσα από την οποία έρχεται η Ανάσταση. Είναι ένας παραλληλισμός του αυγού που κρύβει μέσα του τη ζωή και είναι ικανό να φέρει στον κόσμο ένα πλασματάκι, με τον Χριστό που ενώ ήταν κλεισμένος στον τάφο αναστήθηκε και αναγέννησε το ανθρώπινο γένος, αφού το απάλλαξε από τις αμαρτίες του!!

Τσουρέκι

Το τσουρέκι συμβολίζει «τον άρτον τον επιούσιον», το σώμα του Χριστού. Το αλεύρι που ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε «γλυκό ψωμί», είναι άλλη μια παρομοίωση με την Ανάσταση του Κυρίου. Συνήθως, συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, οπότε έχουμε «σώμα & αίμα Κυρίου»!!

harmani 1130x300 easter

Παπούτσια  

Το δώρο των παπουτσιών το Πάσχα δεν έχει θρησκευτική προέλευση όπως τα υπόλοιπα, αλλά περισσότερο εθιμοτυπική. Ουσιαστικά, εκφράζει την επιθυμία και την προτροπή του νονού να κάνει το βαφτιστήρι του «σταθερά βήματα» στη ζωή του.

Αγαπητέ νονέ μην ξεχνάς… όσα δώρα και να αγοράσεις, ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν την αγάπη και την παρουσία σου στη ζωή του παιδιού.

Πέρασε μαζί του ποιοτικό χρόνο και φτιάξτε μαζί αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν για μια ζωή!! Καλή Ανάσταση!!

Κεντρική φωτογραφία από wayhomestudio on Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo