Gardening therapy: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κηπουρικής στον οργανισμό μας

garden intro unsplash

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και αυτή είναι ίσως η καταλληλότερη εποχή του χρόνου για να ομορφύνεις το κήπο ή το μπαλκόνι σου, αλλά και για να ανακαλύψεις τις θεραπευτικές -σχεδόν θαυματουργές- ιδιότητες της κηπουρικής!!

Η ενασχόληση με τα δέντρα, τα λουλούδια και τα λαχανικά σου μπορεί να σου προσφέρει ένα όμορφο περιβάλλον για να περνάς ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σου, φρέσκα φρούτα και λαχανικά δικής σου παραγωγής, αλλά και να σου εξασφαλίσει χαλάρωση και ψυχική ηρεμία.

Η κηπουρική είναι, επίσης, ένα είδος ήπιας σωματικής άσκησης που βελτιώνει τις κινητικές σου ικανότητες, το μυϊκό σου συντονισμό και κινητοποιεί όλο το σώμα σου. Αρκούν μόλις 20 λεπτά καθημερινής ενασχόλησης για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας και μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα φλεγμονωδών, αυτοάνοσων, ψυχιατρικών, νευρολογικών, εκφυλιστικών και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Εκατοντάδες οργανισμοί παγκοσμίως, κυρίως όσοι ασχολούνται με ψυχιατρικά και νευρολογικά περιστατικά, συνιστούν πλέον την κηπουρική ως εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, με εξαιρετικά αποτελέσματα, ακόμα και σε άτομα εθισμένα σε ουσίες!!

Στα περίχωρα του Λονδίνου, για παράδειγμα, υπάρχει το καταπράσινο πάρκο Sydenham Garden, στο οποίο εργάζονται εθελοντικά ασθενείς με προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως, μετά από παρότρυνση των θεραπευτών τους. Το ίδιο ισχύει και σε άλλους δημοτικούς κήπους, αλλά και σε κήπους νοσοκομείων, όπου πολλοί ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι και ταυτόχρονα να επωφεληθούν και οι ίδιοι σημαντικά και να βελτιώσουν την πνευματική και τη σωματική τους υγεία!!

garden 1 unsplashPhoto by M Rezaie on Unsplash

Χώμα VS αντικαταθλιπτικά

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το χώμα έχει «θαυματουργές» ιδιότητες και μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τα αντικαταθλιπτικά.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ σε συνεργασία με το Κολέγιο του Λονδίνου, αποκάλυψε πως η επαφή με βακτήρια του χώματος άλλαζε τη συμπεριφορά ποντικιών, όπως όταν τους χορηγούνταν αντικαταθλιπτικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί το μυκοβακτηρίδιο vaccae ενεργοποιεί μια ομάδα νευρώνων που με την σειρά τους παράγουν σεροτονίνη, την γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας» !! Οι κηπουροί έρχονται σε επαφή με το μυκοβακτήριο αυτό μέσω της αναπνοής και μέσω της επαφής με τα χέρια και αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση  για την τόσο ευεργετική επίδραση του χώματος στον ανθρώπινο οργανισμό!!

 Πώς η κηπουρική σε κάνει πιο ξέγνοιαστο και πιο υπομονετικό;

Η ενασχόληση με την κηπουρική, ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, μπορεί να μειώσει το άγχος, την αϋπνία και την πιθανότητα κατάθλιψης. Ενισχύει την παραγωγικότητα, τη συνειδητότητα και τη συγκέντρωση.

Λένε ότι αν δυσκολεύεσαι να πάρεις μια πολύ σημαντική απόφαση, είναι καλό να κοιμάσαι. Το μυαλό σου θα «καθαρίσει» και θα σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κηπουρική!! 

Το να επικεντρωθείς, έστω και για λίγο, στη φροντίδα ενός φυτού ή στις εργασίες του κήπου, θα σε βοηθήσει να «αποκοπείς» από την εξουθενωτική καθημερινότητα και να αφοσιωθείς σε κάτι δημιουργικό, ευχάριστο και διδακτικό.

Φυτεύεις έναν σπόρο, περιποιείσαι το σημείο γύρω του, φροντίζεις να είναι καθαρός και με μπόλικα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν είναι στο χέρι σου να τον κάνεις να φυτρώσει την επόμενη μέρα… Έτσι μαθαίνεις να έχεις υπομονή και επιμονή σε κάθετι που κάνεις, μέχρι να έρθει η ώρα αυτό να «ανθίσει» και να δώσει καρπούς!!

kafousas s23 ok

Πώς επηρεάζει η κηπουρική τον εγκέφαλό σου;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κηπουρική εξασκεί τον εγκέφαλό σου, αφού τον αναγκάζει να θέτει σε εγρήγορση αρκετές περιοχές του, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα διάφορα θέματα που προκύπτουν κατά τη φροντίδα του κήπου σου.

Πρέπει να είσαι σε θέση να δίνεις λύσεις σε διάφορα προβλήματα, να δημιουργείς κατασκευές και να φροντίζεις τα φυτά και τα λουλούδια σου, έτσι ώστε να έχεις έναν όμορφο και παραγωγικό κήπο!!

Αυτός είναι και ο λόγος που η κηπουρική προτείνεται σε ασθενείς με άνοια ή Αλτσχάιμερ, αλλά και σε εκείνους με χρόνιο stress. Παρατηρήθηκε σε ασθενείς με άνοια που ανιχνεύθηκε νωρίς, ότι η κηπουρική τους βοήθησε να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την διάθεση και την κοινωνικότητά τους.

garden 2 unsplashPhoto by Filip Urban on Unsplash

Συνοψίζοντας, η κηπουρική είναι αυτό που λέμε «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Είναι ένα hobby που κάνει καλό στη σωματική και την ψυχική σου υγεία και ταυτόχρονα ομορφαίνει τον κήπο σου και σου προσφέρει νόστιμα και υγιεινά φρούτα και λαχανικά.

Η κηπουρική είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία και μπορεί να γίνει μια πολύ καλή αφορμή για όλη την οικογένεια να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί και να έρθει σε επαφή με τη φύση και όλα της τα ευεργετικά πλεονεκτήματα!!

Κεντρική φωτογραφία από Mike Erskine στο Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo