Κήπος: Ιδέες για να τον μετατρέψεις σε όαση χαλάρωσης

kipos gynaika aiora freepik

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανανεώσεις τον κήπο σου και να τον μετατρέψεις σε μια όαση χαλάρωσης!!

Τους επόμενους μήνες θα περάσεις πολύ χρόνο στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου, αναζητώντας την πολυπόθητη δροσιά, γι’ αυτό ξεκίνα άμεσα την προετοιμασία και βάλε την προσωπική σου σφραγίδα στη διαμόρφωση του.

Είτε χρειάζεσαι μόνο μερικές πινελιές διακόσμησης είτε ολική αναδιαμόρφωση του χώρου, μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σου δώσει άπειρες ιδέες για να τις προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες.

Αν βρίσκεσαι στο ισόγειο, άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού για να ενοποιήσεις τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο. Θα νιώσεις μια αίσθηση ελευθερίας και χαλαρότητας και αυτόματα θα μοιάζει σαν να μεγάλωσε ο χώρος και από τις δύο πλευρές… 

Βάλε προσωπική εργασία για να μειώσεις το κόστος, αλλά και γιατί το να κάνεις κάτι τόσο δημιουργικό θα είναι ευεργετικό και για την ψυχολογία σου!!

Κατά την αναδιαμόρφωση του χώρου, έχε στο νου σου ότι φτιάχνεις, εκτός από όμορφο αισθητικά, να είναι και χρηστικό. Αυτό θα σε γλυτώσει από πολύ κόπο μελλοντικά!!

Επίσης, μελέτησε καλά και σχεδίασε έξυπνα όλες τις αλλαγές που σκοπεύεις να κάνεις πριν ξεκινήσεις τις εργασίες, για να προβλέψεις και να αποφύγεις προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν.

Ας δούμε μαζί κάποιους βασικούς τομείς που πρέπει να προσέξεις για να ανανεώσεις με επιτυχία τον κήπο σου…

kolsakas s23

Περιποιήσου τα φυτά

Κόψε το χορτάρι και σκάλισε όπου χρειάζεται για να ανανεωθεί το χώμα. Κλάδεψε τα δέντρα και φρόντισε τα λουλούδια σου ή φύτεψε νέα.

Παρατήρησε τα φυτά σου για ασθένειες ή ανεπιθύνητα έντομα και αν χρειάζεται ζήτα τη βοήθεια ειδικού για να τα περιποιηθείς.

Μια ιδιαίτερη ιδέα διακόσμησης, αν ταιριάζει στο χώρο σου, είναι και οι κρεμαστές γλάστρες…

Συντήρησε τα ξύλινα αντικείμενα

Οτιδήποτε είναι ξύλινο και βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα μετά την καταπόνηση των χειμερινών μηνών. Ξύλινα τραπέζια, καρέκλες, πέργκολες ή άλλα αντικείμενα και κατασκευές πρέπει οπωσδήποτε να συντηρηθούν με κάποιο τρόπο.

Τσέκαρε για τυχόν σημεία που έχουν σαπίσει και αν όλα είναι καλά, διάλεξε το χρώμα που σου αρέσει ή ένα απλό διάφανο βερνίκι για να διατηρήσεις τη φυσικότητα του ξύλου.

Τα χρώματα κιμωλίας είναι επίσης μια επιλογή, που ίσως φανεί και πιο εύκολη στους αρχάριους…

mixalopoulos s23

Σειρά έχουν τα έπιπλα

Πέρα από το κομμάτι της συντήρησης που αναφέρω παραπάνω, με τα έπιπλα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Άλλαξε τη θέση τους για να διαμορφώσεις τη γενικότερη εικόνα του κήπου διαφορετικά.

Διάλεξε μαξιλάρια σε καινούρια χρώματα και υφάσματα για να δώσεις έναν αέρα ανανέωσης και γιατί όχι, δοκίμασε να φτιάξεις έπιπλα από παλέτες. Είναι πανέμορφα, είναι οικονομικά, θα βρεις άπειρες ιδέες στο διαδίκτυο για DIY κατασκευές και θα νιώσεις και την ικανοποίηση της δημιουργίας.

Φτιάξε μια κούνια ή μια αιώρα

Μια κούνια ή μια αιώρα, πέρα από το ότι αποτελεί ένα must have διακοσμητικό αντικείμενο, δίνει πάντα την αίσθηση της ελευθερίας και της απόλυτης χαλάρωσης.

Ειδικά αν έχεις κήπο με μεγάλα δέντρα για να τα χρησιμοποιήσεις για στήριξη, το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό … Το κατάλληλο ύφασμα, στη μια περίπτωση, ή μερικά ξύλα παλέτας συνδυαστικά με μαξιλάρια στην άλλη, και έτοιμες…

Βάλε την προσωπική σου deco πινελιά με κατασκευές DIY

Το να δημιουργείς κάτι από την αρχή ή το να ξαναδίνεις ζωή σε υλικά και αντικείμενα που φαινομενικά ήταν άχρηστα, έχει μέσα του μια δόση μαγείας…

Οι handmade κατασκευές έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά, αφού ακόμη και όταν δεν είναι τέλειες, είναι πάντα μοναδικές και αυτό είναι που τις κάνει να ξεχωρίζουν…

Η ενασχόληση με DIY κατασκευές θα σου χαρίσει μια ήπιας μορφής σωματική άσκηση, θα ακονίσει το μυαλό σου, θα σε κάνει να ξεχάσεις τα προβλήματα της καθημερινότητας και το αποτέλεσμα θα ομορφύνει τον χώρο σου και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου!!

Last but not least... ο φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός, εκτός από το ότι είναι χρηστικός, μπορεί να αποτελέσει και ένα εξαιρετικό στοιχείο της διακόσμησης του κήπου σου. Ανάλογα με το τι θα επιλέξεις, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ησυχαστήριο, ένα ρομαντικό σκηνικό ή και κάτι πιο grande.

Σε κάθε περίπτωση, για λόγους οικονομίας, επέλεξε λάμπες led. Την ενέργεια δεν πρέπει να τη στερούμαστε αλλά δεν πρέπει και να τη σπαταλάμε…

Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις και κεριά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή για αποφυγή ατυχημάτων. Αν το κάνεις, επέλεξε και κάποια με άρωμα citronella για να απομακρύνεις και τα ανεπιθύμητα έντομα…

Κεντρική φωτογραφία: kroshka__nastya  on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo