Σκίαση εξωτερικών χώρων: Το μυστικό για να είναι λειτουργικοί όλες τις ώρες της ημέρας

skiasi freepik intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια παγκοσμίως!! Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καταγράφονται περίπου 2.500 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας κατά μέσο όρο, ανάλογα και με το υψόμετρο της κάθε περιοχής…

Συνυπολογίζοντας και το μεσογειακό της κλίμα, που κρατάει τη θερμοκρασία σε πολύ καλά επίπεδα, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε άνετα να χαιρόμαστε τους υπαίθριους χώρους του σπιτιού μας περίπου 7 με 8 μήνες τον χρόνο!!

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου για τον οργανισμός μας, είναι γεγονός ότι ένας κήπος ή ένα μπαλκόνι που είναι μόνιμα εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία δεν μπορούν να είναι χρηστικά.

Σαφώς, υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε να χαλαρώσουμε και να αποκτήσουμε το, ομολογουμένως, υπέροχο «μαύρισμα» του καλοκαιριού, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, για να αποφύγουμε και την επιβλαβή επίδρασή του στο δέρμα μας.

kolsakas s23

Τα συστήματα σκίασης εξωτερικού χώρου, λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα, αφού θα μας προστατέψουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, θα μας χαρίσουν την πολυπόθητη δροσιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες στους υπαίθριους χώρους του σπιτιού μας, έτσι ώστε να τους χαιρόμαστε όλες τις ώρες της ημέρας.

Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση για το είδος σκίασης που είναι κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσετε τις ανάγκες του χώρου σας, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, την προσωπική σας αισθητική και σίγουρα το διαθέσιμο budget για να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας.

Ανακαλύψαμε για εσάς μερικές προτάσεις σκίασης που ίσως σας βοηθήσουν να κάνετε τη δική σας επιλογή…

Τέντες

Ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες και παρέχουν πολλές επιλογές σκίασης ανάλογα με τον τρόπο που θα τοποθετηθούν.

Καλαμωτή

Μπορεί να τοποθετηθεί ως σκεπή και να δημιουργήσει ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Αποτρέπει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν και είναι αρκετά ανθεκτική στους ανέμους.

Ηλιόπανα

Σχετικά οικονομικό είδος σκίασης. Παρέχουν μεγάλο ποσοστό σκίασης, έχουν αδιάβροχη επίστρωση, αλλά και επίστρωση UV.

Πέργκολα

Αν έχετε κήπο που το επιτρέπει από άποψη χώρου, αυτός ο τρόπος σκίασης ενδείκνυται. Συνδυάζει υψηλή αισθητική, αντοχή στα καιρικά φαινόμενα και χαμηλό κόστος συντήρησης.

Στόρια εξωτερικού χώρου

Ιδανικά για πλευρική σκίαση και όχι μόνο. Η δυνατότητα ρύθμισης του ύψους, όποτε απαιτείται, προσφέρει πολλές επιλογές.

Κιόσκι

Παρέχει τις ίδιες δυνατότητες σκίασης με την πέργκολα, συνδυάζοντας το πλεονέκτημα της μη σταθερής κατασκευής. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να το μεταφέρετε κάπου αλλού…

Ομπρέλα

Από τα πιο δημοφιλή συστήματα σκίασης, αφού είναι πολύ οικονομικό, διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα όπου είναι αναγκαίο…

Φύλλωμα δέντρων

Το φύλλωμα των δέντρων αποτελεί πάντα όαση δροσιάς. Αν δεν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο με μεγάλα δέντρα για να μπορείτε να απολαμβάνετε τη σκιά τους, κατασκευάστε μια πέργκολα και φυτέψτε αναρριχώμενα φυτά. Καθώς μεγαλώνουν, τα φύλλα τους θα πυκνώνουν και θα δημιουργήσουν μια φυλλώδη «σκεπή» που θα σας χαρίζει την σκιά της…

Κεντρική φωτογραφία: wirestock  on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo