Πώς να καθαρίσω σωστά τα χαλιά μου;

carpet cleaning freepik intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Τα χαλιά δεν είναι απλά ένα στοιχείο διακόσμησης, αλλά ένα από τα σημεία  του σπιτιού μας  που λατρεύουμε να περνάμε στιγμές!!

Πόσα παιχνίδια με τα παιδιά, πόσες ταινίες με φίλους, πόσες αταξίες με τα κατοικίδια ή και πόσες «συζητήσεις» με τον εαυτό μας δεν έχουμε κάνει στο αγαπημένο μας χαλί;;

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, πέρα από την πρακτική τους χρήση να μας προφυλάσσουν από το παγωμένο πάτωμα, τα χαλιά είναι από τα βασικότερα deco items και έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν το σπίτι μας σε «σπιτικό», με extra ομορφιά και θαλπωρή.

 Έφτασε όμως η εποχή να τα αποχωριστούμε και λογικά στο μυαλό σου στριφογυρίζουν οι αναμενόμενες ερωτήσεις: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσω τα χαλιά μου χωρίς να τα καταστρέψω; Να δοκιμάσω να το κάνω μόνη μου ή να εμπιστευτώ κάποιον ειδικό; Πώς να τα αποθηκεύσω σωστά μέχρι τον επόμενο χειμώνα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να καθαρίσεις μόνη σου τα χαλιά σου. Στο διαδίκτυο ή και στόμα με στόμα κυκλοφορούν πολλές συμβουλές και οδηγίες πλυσίματος στο σπίτι, που όμως πολλές φορές είναι αμφιβόλου αποτελέσματος και αυτό στο λέω εκ πείρας (όχι θετικής όπως αντιλαμβάνεσαι…).

 Καθώς τα χαλιά μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν εστίες μικροβίων και «φωλιές» μικροοργανισμών, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για τη συντήρησή τους όλο το χρόνο.

Ένα καλό πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (αν έχουμε κατοικίδιο πολύ συχνότερα) και το συχνό αέρισμα στο μπαλκόνι, όταν ο καιρός το επιτρέπει, θα διατηρήσουν τα χαλιά σου σε εξαιρετική κατάσταση όλη την χειμερινή περίοδο.

Πρόσεξε ιδιαίτερα κατά το αέρισμα να τα τοποθετείς σε σκιερό μέρος, έτσι ώστε ο ήλιος να μην καταστρέψει τα χρώματά τους και δοκίμασε να τα «χτυπάς» με τον κλασικό κόπανο, γιατί θα διευκολύνει κατά πολύ τη δουλειά σου με την ηλεκτρική σκούπα μετά…  

carpet cleaning freepikImage by senivpetro on Freepik

Όσο προσεκτική κι αν είσαι, και ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν και παιδιά, είναι λογικό ότι κάποιες φορές θα προκύψουν λεκέδες, που επιβάλλεται να καθαριστούν γρήγορα για να μην καταστρέψουν το χαλί σου.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αναγκαστικά θα πρέπει να το κάνεις μόνη σου για να αντιδράσεις άμεσα.

Για παράδειγμα, ένα λεκές από κόκκινη σάλτσα, λάδι ή αυγό μπορεί να αφαιρεθεί με ένα ελαφρύ απορρυπαντικό  για ευαίσθητα ρούχα διαλυμένο σε νερό, ή  ένας λεκές από βερνίκι νυχιών μπορεί να αφαιρεθεί με ασετόν, κλπ

Σε κάθε περίπτωση και πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση να χρησιμοποιήσεις ένα απορρυπαντικό στο χαλί σου, διάβασε οπωσδήποτε την ταμπέλα του κατασκευαστή με τις οδηγίες πλυσίματός του. Μια απλή κίνηση, που όμως θα σε γλυτώσει από περιττούς μπελάδες…

anagn fotis s23

Η σωστή αποθήκευση είναι ένα εξίσου σημαντικό κεφάλαιο για τη συντήρηση των χαλιών σου.

Με όποιο τρόπο κι αν έχεις επιλέξει να τα καθαρίσεις, θα πρέπει να έχουν στεγνώσει εντελώς πριν τα τοποθετήσεις στις κλασικές πλαστικές σακούλες φύλαξης. Σε αντίθετη περίπτωση θα μουχλιάσουν και θα καταστραφούν.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, φρόντισε οι σακούλες αποθήκευσης να έχουν μερικές τρυπούλες, έτσι ώστε τα χαλιά να «αναπνέουν» σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές, είναι να τοποθετούν μέσα στη σακούλα του κάθε χαλιού αρωματικά σκοροκτόνα. Εγώ λατρεύω τη λεβάντα!! Έτσι, τα χαλιά μου και δεν κινδυνεύουν να καταστραφούν και μοσχομυρίζουν όταν έρθει η ώρα να τα στρώσω ξανά!!  

Το σημείο της φύλαξης παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Θα πρέπει να μην τοποθετήσεις τα χαλιά σου όρθια αλλά να διαλέξεις έναν χώρο επίπεδο, έτσι ώστε να μην τσακίσουν.

Επίσης, όπως είναι αυτονόητο, ο χώρος που θα τα τοποθετήσεις δεν θα πρέπει να έχει ίχνος υγρασίας. Γι’ αυτό, αν έχεις άλλη επιλογή, μην προτιμήσεις το πατάρι για την αποθήκευσή τους, γιατί μια βλάβη π.χ. στον θερμοσίφωνα ή σε κάποια σωλήνα  θα μπορούσε να αποβεί μοιραία (πάλι εκ πείρας μιλάω…).

Όπως αντιλαμβάνεσαι, το σωστό πλύσιμο και η σωστή αποθήκευση των χαλιών σου δεν είναι εύκολη υπόθεση και έχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις.

Η συμβουλή μου είναι, αν  η οικονομική σου κατάσταση το επιτρέπει και εφόσον πρόκειται για ένα προσιτό κόστος, άσε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά για σένα και απόλαυσε το καλοκαίρι σου…!!

Κεντρική φωτογραφία: Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo