Kintsugi: Η τέχνη αποκατάστασης σπασμένων αντικειμένων που δημιουργεί κομψοτεχνήματα

kintsugi unsplash intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η λαϊκή ρήση υποστηρίζει πως αν το γυαλί σπάσει δεν ξανακολλάει… Μύθος!! Και ξανακολλάει και γίνεται ομορφότερο και πολυτιμότερο!!

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια σου κάτι και να γίνει κομμάτια, με αποτέλεσμα να χάσει την αίγλη και φυσικά τη χρηστικότητά του;;

Η αγαπημένη σου κούπα για τον καφέ, η πιατέλα από το καλό σου σερβίτσιο ή ένα βάζο ενθύμιο από την γιαγιά…  Ίσως δεν είναι τα ίδια τα αντικείμενα αλλά οι όμορφες  αναμνήσεις και τα βαθιά συναισθήματα για τα άτομα με τα οποία τα έχεις συνδέσει. Παρόλα αυτά, στον δυτικό κόσμο  κυρίως, όταν ένα αντικείμενο σπάει, συνηθίζουμε να το πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στην Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, έχουν πολύ διαφορετική φιλοσοφία. Τα σημάδια φθοράς ενός αντικειμένου, οι ρωγμές, τα σπασίματα και οι επισκευές του, μαρτυρούν την πορεία της «ζωής» του και αφηγούνται την ιστορία του. Οτιδήποτε ατελές είναι και ξεχωριστό και αυτή ακριβώς η ατέλεια είναι που το κάνει μοναδικό!!

Το kintsugi (kin=χρυσός – tsugi=σύνδεση) είναι η τεχνική επιδιόρθωσης σπασμένων αντικειμένων μέσω συγκόλλησης των κομματιών με χρυσό, ασήμι ή πλατίνα και μια συγκολλητική ουσία. Με το kintsugi δεν θα κολλήσεις απλά τα κομμάτια του αντικειμένου, αλλά με την τέχνη και τη φροντίδα σου θα το κάνεις να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από πριν και θα του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία να υπάρξει στη ζωή σου!!  

Δημιουργήθηκε περίπου τον 15ο αιώνα μ.Χ. όταν ο Σογκούν Ασικάγκα Γιοσιμάσα έσπασε κατά λάθος την αγαπημένη του κούπα τσαγιού και θέλησε να την επιδιορθώσει. Λέγεται ότι την έστειλε στην Κίνα για επιδιόρθωση αλλά το αποτέλεσμα ήταν τόσο κακό, που ώθησε τους Ιάπωνες τεχνίτες να αναζητήσουν έναν καλύτερο τρόπο επισκευής, από άποψη αισθητικής αλλά και χρηστικότητας.

sakellariou 1130x300

Το kintsugi έχει πλέον διαδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και από τεχνική αποκατάστασης  έχει εξελιχθεί σε μορφή τέχνης!! Υπάρχουν καλλιτέχνες και DIY lovers που προκαλούν σκόπιμα ζημιές σε εύθραυστα αντικείμενα, με σκοπό να εφαρμόσουν την τεχνοτροπία των επιχρυσωμένων ραγισμάτων και να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης!!

Η φιλοσοφία του kintsugi είναι ότι δεν χρειάζεται να συγκαλύπτουμε μια ρωγμή ή ένα σπάσιμο, αλλά να τα αποδεχόμαστε ως μια αλλαγή στη μορφή του αντικειμένου. Να τα αναδεικνύουμε και να τα επισκευάζουμε με ευαισθησία και λεπτότητα, χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο μέταλλο ως μέσο ενσωμάτωσης, έτσι που το αποτέλεσμα να είναι άξιο θαυμασμού!!

Η αποδοχή της πραγματικότητας και η αντιμετώπιση της με αλήθεια, σεβασμό και αγάπη δεν αφορά μόνο τα αντικείμενα. Το kintsugi είναι η φιλοσοφία του Βουδιστικού Ζεν που δεν αφορά μόνο τα φυσικά αντικείμενα αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα τραύματα και τις αδυναμίες τους!!

Η εφαρμογή του kintsugi δεν έχει όρια. Μπορείς να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να χρησιμοποιήσεις αυτή την τεχνική κυριολεκτικά παντού: σε γυάλινα, κεραμικά, μαρμάρινα, ξύλινα ή μεταλλικά αντικείμενα, δάπεδα, τοίχους, καθρέπτες, κλπ

Φρόντισε να προμηθευτείς τα κατάλληλα υλικά, ανάλογα με το είδος του υλικού που θέλεις να επιδιορθώσεις. Για παράδειγμα, διαφορετική συγκολλητική ουσία θα χρειαστείς για ένα γυάλινο αντικείμενο και διαφορετική για ένα μεταλλικό.

Αν έχεις ένα δικό σου αγαπημένο αντικείμενο που θέλεις να επισκευάσεις, αγκάλιασε τις ατέλειές του και πάρε ιδέες από το υλικό που ακολουθεί για να το κάνεις ξανά χρηστικό…  

Κεντρική φωτογραφία: SIMON LEE on Unsplash 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo