Ιατρικό tattoo: Αποκατάσταση θηλής μετά από μαστεκτομή

anadomisi thilis intro

Γράφει η Ρωμαίου Θεώνη

Το στήθος αποτελεί για την κάθε γυναίκα στοιχείο της προσωπικότητας της και είναι σύμβολο της θηλυκότητας, της σεξουαλικότητας και του μητρικού της ρόλου.

Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή νιώθει ακρωτηριασμένη, αποφεύγει να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη ή να αγγίζει το σημείο της τομής. Νιώθει να χάνει τη γυναικεία φύση της, νιώθει λιγότερο ελκυστική, χάνει το σεξουαλικό της ενδιαφέρον και  επηρεάζεται αρνητικά η αυτοπεποίθησή της.

Όλα αυτά τα συναισθήματα αλλάζουν την καθημερινότητά της, αλλά και τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω της. Απομακρύνεται σταδιακά από τον κοινωνικό της κύκλο,  κλείνεται στον εαυτό της και βυθίζεται στην απώλεια. Βιώνει όλα τα στάδια του πένθους για το σώμα της που δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα. Η μαστεκτομή μπορεί να είναι μονόδρομος για την θεραπεία του σε κάποιες περιπτώσεις, όμως θα σημαδέψει την υπόλοιπη ζωή της ασθενούς, όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η γυναίκα που είναι «σε πόλεμο» με τον καρκίνο του μαστού για να καταφέρει να βγει νικήτρια χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας και φυσικά στήριξη, συμπαράσταση  και κατανόηση από το κοινωνικό περιβάλλον και τους οικείους της.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή. Η αποκατάσταση, κατά περίπτωση, μπορεί να ξεκινήσει είτε κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής, είτε  σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες θεραπείες που συνιστά ο θεράπων ιατρός.

Μια άλλη επανορθωτική μέθοδος αποκατάστασης, ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, είναι η αναδόμηση θηλής με ιατρικό tattoo. 

anadomisi thilis 1

anadomisi thilis 2

Τι είναι η αναδόμηση θηλής με ιατρικό tattoo;

Η αναδόμηση θηλής με ιατρικό tattoo είναι μια διαδικασία κατά την οποία, με την τεχνική της μικροδερμογραφίας, σχεδιάζεται και χρωματίζεται εκ νέου η θηλή της γυναίκας που έχει υποστεί μαστεκτομή, με σκοπό αυτό να λειτουργήσει ενισχυτικά στην ψυχολογία της και να βοηθήσει να αναπτερωθεί το ηθικό της. Είναι ένας τρόπος για να της δοθεί η ευκαιρία για ένα νέο, γεμάτο αυτοπεποίθηση ξεκίνημα στη ζωή!!

Αφού δώσει την άδεια ο θεράπων ιατρός, γίνεται μια πρώτη συνεδρία με τον ειδικό που θα σχεδιάσει το tattoo, για να εξετάσει κατά πόσο η περίπτωση είναι κατάλληλη για ιατρικό tattoo. Ακολουθεί η δοκιμή χρώματος (patch test), η οποία θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τον προσδιορισμό του κατάλληλου συνδυασμού χρωμάτων που ταιριάζει στο δέρμα της ασθενούς.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά από την αρχή. Ωστόσο, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα των ουλών και ανωμαλιών του δέρματος, μια δεύτερη, τρίτη ή ακόμη και τέταρτη συνεδρία μπορεί να είναι απαραίτητη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το χρώμα αλλάζει και βελτιώνεται σε κάθε ραντεβού.

Τα ραντεβού θα πρέπει να γίνονται κάθε 6 με 8 εβδομάδες, για την καλύτερη επούλωση και σταθερότητα του χρώματος.

Ρεββέκα Γιαννοπούλου: Η tattoo artist που μετατρέπει τα σημάδια πολέμου με τον καρκίνο, σε σύμβολα ειρήνης

Rebbeca Giannopoulou

Η Ρεββέκα Γιαννοπούλου από το 1999 συνδυάζει την δεξιότητα της στο σχέδιο και την αγάπη της για τον άνθρωπο, με την τέχνη της ιατρικής δερμογραφίας. Αξιοποίησε τις σχεδιαστικές της δεξιότητες για να κάνει τους ανθρώπους πιο όμορφους, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα πιο ευτυχισμένους!!

«Χαίρομαι πολύ που μέσω της δουλειάς μου, μπορώ να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες που πολέμησαν με τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες. Μου δίνουν πολλή δύναμη όταν μου περιγράφουν αυτά που έζησαν. Με έχουν κάνει να πιστέψω βαθιά ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν παλεύεις γι’ αυτό. Εκείνες θεωρούν ότι τις βοηθάω εγώ, αλλά ουσιαστικά, εκείνες βοηθούν εμένα» μας λέει ξεκινώντας την κουβέντα μας.

Rebbeca Giannopoulou 3

«Δεν είναι απλά ένα σχέδιο, μια ζωγραφιά. Δεν αγγίζει το δέρμα, αγγίζει την ψυχή. Πάει πολύ βαθιά, αγγίζει όλο αυτό που πέρασαν και το απενεργοποιεί με κάποιο τρόπο. Η γυναίκα που έρχεται να φτιάξει το στήθος της, δεν έρχεται να φτιάξει το στήθος, έρχεται να φτιάξει ξανά τη θηλυκότητά της και προσπαθεί να το κάνει με όποιο τρόπο. Αυτό που θέλουν είναι να αποδεσμεύσουν το σημάδι από το συναίσθημα, να το απενοχοποιήσουν και να ξεφύγουν από τις ανασφάλειές και τους φόβους τους.

Όταν μου λένε ότι πέρασαν δίπλα από τον θάνατο, δεν τρομάζω. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι το μετά, όταν αυτή η γυναίκα καταφέρνει και ξαναπαίρνει τα ηνία της ζωής της. Εκεί κλαίω ασταμάτητα. Όταν μου πει ότι μετά από δύο χρόνια αποχής από το σεξ, ο άντρας της τη ρώτησε «Με τι μοιάζει ένα τατουάζ θηλής;» κι αυτή για πρώτη φορά γδύθηκε και έκαναν έρωτα. Εκεί κλαίω. Όταν μου λέει ότι θα βγει ραντεβού και με ρωτάει αν θα είναι εντάξει, μετά το επαναληπτικό ραντεβού, αυτά είναι τα συγκινητικά κομμάτια. 

To tattoo ως εικόνα δεν είναι κάτι, είναι απλά το 10%. Το 90% είναι ότι θα αφαιρέσεις την άσχημη ανάμνηση απ’ το σημάδι, θα τους δώσεις πίσω την χαμένη τους σεξουαλικότητα και την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα με περισσότερη αυτοπεποίθηση και λαχτάρα για ζωή. Οι περισσότερες δεν περίμεναν ποτέ ότι πράγματι θα κέρδιζαν πίσω όσα έχασαν».

Rebbeca Giannopoulou 2

Celebrate your scars

Ο Οκτώβριος έχει πλέον καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και κάθε χρόνο διοργανώνονται και στην Ελλάδα πολλές δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με σκοπό να μεταδώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή του.

Μια τέτοια εξαιρετική δράση είναι και το «Celebrate your scars», στα ελληνικά «Γιόρτασε τις ουλές σου», με πρωτοβουλία της tattoo artist Ρεββέκας Γιαννοπούλου, η οποία μου είπε δύο λόγια γι’ αυτό:

«Όλα ξεκίνησαν 9 χρόνια πριν όταν η κολλητή μου πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού και νίκησε. Δεν ήταν εύκολο. Το έζησα μαζί της όλο αυτό. Το πρώτο σοκ, τις θεραπείες, τα κλάματα, την παραίτηση.

Μία μέρα μου είπε ότι της λείπει το χρώμα στη θηλή της. Της είπα να δοκιμάσω να το ζωγραφίσω με τατουάζ και το αποτέλεσμα πέτυχε.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που το είδε στον καθρέφτη και λύγισε. Πιάστηκε από την καρέκλα και μου είπε ότι αυτή η «οφθαλμαπάτη» είναι σαν να της έδωσε πίσω τα 2 τελευταία χρόνια της ζωής της.

Αυτή ήταν και η αφορμή για να δημιουργηθεί το «Celebrate your scars»!!

celebrate your scars

Κάθε Οκτώβρη μαζί με άλλους tattoo artists κάνουμε δωρεάν αναδόμηση θηλής σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή και τους δίνουμε πίσω το χαμόγελό τους, την αισιοδοξία τους. Μετατρέπουμε τα σημάδια πολέμου σε σύμβολα ειρήνης.

Και δεν είναι τα χρήματα. Αυτά θα τα έβρισκαν με κάποιο τρόπο. Είναι η γιορτή που τις φέρνει εκεί, είναι που βλέπουν ότι δεν είναι οι μόνες που το περνούν και αυτό με έναν τρόπο τους δίνει ελπίδα.

Έρχονται, τις στριμώχνω και «τσακ» τους κάνω θηλές και φεύγουν τρισευτυχισμένες» και την ίδια στιγμή που μου το λέει η δική της ευτυχία ξεχειλίζει!!

Μάθε τα πάντα για το «Celebrate your scars» στο site της διοργάνωσης και ακολούθησε στο Instagram για να ενημερωθείς άμεσα για τις δράσεις του 2023.

celebrate your scars 1in8

Στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου των γυναικών και είναι η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στη χώρα μας οι γιατροί εντοπίζουν 4.500 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 Ευρωπαίες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Δυστυχώς το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φθάνει έως και το 60% και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Ενημερώσου!! Μην παραλείπεις την αυτοεξέταση του μαστού σου και φυσικά την μαστογραφία σου, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου. Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να δώσεις αυτή τη μάχη με τον καρκίνο, κάνε το με το κεφάλι ψηλά.

Η ζωή είναι δώρο και η κάθε δοκιμασία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μας κάνει πιο δυνατούς!! Ζήσε!!

Με πληροφορίες από: almazois.gr και rebecca.gr

Κεντρική φωτογραφία: wayhomestudio on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo