Αποτοξίνωση: Πόσο βοηθάει τον οργανισμό σου;

detox freepik intro

Της Βίκυς Παπαχριστοπούλου

Papaxristopoulou Vicky La Donna Summer 2022Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς και τους σμηματογόνους αδένες, καθώς και το παχύ έντερο. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά τα οποία προάγουν τη διούρηση, την εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Για να γίνει η διαδικασία της  αποτοξίνωσης  σωστά  χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή,  ποικιλία τροφίμων, μια διατροφή επαρκή σε θρεπτικά συστατικά και μέτρο στην πρόσληψη θερμίδων.

Σε καθημερινή βάση απαραίτητη κρίνεται η κατανάλωση σε φρούτα,  λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψάρια, ελαιόλαδο και πουλερικά, τα οποία  είναι τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Ωστόσο, ο οργανισμός μας  έχει την ικανότητα να αποβάλει από μόνος του ένα ποσοστό  τοξινών, επομένως με μια ισορροπημένη διατροφή και κάποια tips  μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα της αποτοξίνωσης που θέλουμε.

Ξεκινώντας από την αρχή της ημέρας, είναι σημαντικό στη διαδικασία αποτοξίνωσης να συμπεριλάβουμε το πρωινό μας που αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει φυσικές τροφές με ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα smoothies  με διάφορα καλοκαιρινά φρούτα, δημητριακά και οι φρυγανιές ολικής άλεσης, το πράσινο τσάι, οι δροσερές φρουτοσαλάτες, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και τα αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες για γευστικά αποτοξινωτικά πρωινά γεύματα.

detox freepik 1Image by wayhomestudio on Freepik

Επίσης, από οποιαδήποτε διαδικασία αποτοξίνωσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το νερό. Φροντίζουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας κάθε πρωί με ένα ποτήρι δροσερό νερό και βάζουμε ημερήσιο στόχο τουλάχιστον τα δύο λίτρα λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τη θερμοκρασία περιβάλλοντος .

Καλές πηγές ενυδάτωσης επίσης, εκτός από το μεταλλικό νερό, είναι το πράσινο τσάι και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, οι οποίοι συμβάλλουν  σημαντικά στην αποτοξίνωση. Μας προσφέρουν ενυδάτωση και πολλές ωφέλιμες ουσίες για την υγεία μας.

Επίσης, οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών στη διαδικασία της αποτοξίνωσης είναι απαραίτητες. Καταναλώνοντας μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορούμε να προσλάβουμε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Από τα τρόφιμα ολικής άλεσης προσπαθούμε να επιλέγουμε τα δημητριακά, το ψωμί, τις φρυγανιές, τα παξιμάδια, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά.

Το γιαούρτι θα πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο της αποτοξίνωσης καθώς είναι μια τροφή που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και  μπορεί να χαρακτηριστεί σύμμαχος της αποτοξίνωσης, χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία.

Οπωσδήποτε όταν κάνουμε αποτοξίνωση θα πρέπει να αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα βαριά κοκκινιστά φαγητά.

detox freepik 2Image by Drazen Zigic on Freepik

Ένα διαιτολόγιο βασισμένο σε ωμά φρούτα, λαχανικά βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό με λίγο ελαιόλαδο και άπαχο κρέας ή ψάρι σχάρας, είναι καλές επιλογές καθώς περιέχουν τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και δεν επιβαρύνουν επιπλέον τον οργανισμό.

Τέλος, ένα μυστικό της αποτοξίνωσης είναι η κατανάλωση ενός πιο ελαφρού γεύματος πριν από τα τρία βασικά μέσα στην διάρκεια της  ημέρας, ώστε  το βραδινό μας γεύμα να είναι πιο ελαφρύ και από άποψη θερμίδων, αλλά και από άποψη ποσότητας .

Μερικά από τα αποτελέσματα που υπόσχεται η  αποτοξίνωση περιλαμβάνουν  τη γρήγορη απώλεια βάρους, τη βελτίωση της πέψης, της υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η προτεινόμενη διάρκεια μιας αποτοξίνωσης  ποικίλει από λίγες ημέρες έως και περίπου ένα μήνα και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Νηστεία για μικρά χρονικά διαστήματα
  • Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών
  • Πλήρη αποφυγή των προϊόντων που περιέχουν σιτάρι και γαλακτοκομικά
  • Κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφών
  • Ροφήματα που υπόσχονται γρήγορη αποτοξίνωση

Τα αποτελέσματα της αποτοξίνωσης

  • Οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης είδαν να βελτιώνεται η ενέργειά τους, ένιωσαν μεγαλύτερη ζωντάνια και πνευματική διαύγεια.
  • Παρατήρησαν ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκωμάτων, παρατήρησαν ότι έχασαν σωματικό βάρος και είχαν καλύτερο ύπνο.

Ολοκληρώνοντας αξίζει να τονίσουμε πως  δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα και βάζοντας στη θέση τους άλλα, που είναι αποτοξινωτικά και αντιοξειδωτικά.

Φτιάξτε τους χυμούς και τα ροφήματα, χρησιμοποιήστε βότανα, καταναλώστε τα κατάλληλα τρόφιμα και χάστε ανεπιθύμητες τοξίνες, λίπος αλλά και βάρος χωρίς κόπο.

detox freepik 3Image by Freepik

Αποτοξινωτικά smoothies για πρωινό

Smoothie 1

Υλικά

  • 1 κούπα νερό
  • 1μπανάνα
  • 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
  • ¼ της κούπας σπανάκι
  • 2 κουταλιές του γλυκού λεμόνι
  • 1 κούπα βατόμουρα/ μούρα/ blueberries
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο

Εκτέλεση: Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προαιρετικά βάλε μία χούφτα τριμμένο πάγο.

Smoothie 2

Υλικά

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1 μπανάνα
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • 1 κ.σ. βρώμη
  • 1 κ.γλ. μέλι

Εκτέλεση: Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρόσθεσε το μέλι μετά την ανάμειξη των παραπάνω υλικών στο μπλέντερ. Προαιρετικά βάλε μία χούφτα τριμμένο πάγο.

PAPAXRISTOPOULOU 1130x300

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo