Φωτογήρανση: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις…

fotogiransi freepik intro

Της Κάλλης Σταυροπούλου

Το  καλοκαίρι είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα καλύτερο από το να περάσουν ευχάριστες και χαλαρωτικές στιγμές στην παραλία, να πάνε διακοπές να χαρούν τον ήλιο.

 Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι πολύ ευεργετικός για τον οργανισμό μας, για την υγεία, τη διάθεση και τη γενική μας ευεξία. Όταν το σώμα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο παράγει βιταμίνη D, τη «βιταμίνη του ήλιου», η οποία βοηθά το σώμα στο να απορροφήσει ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν ότι είναι γενικά πιο ενεργητικοί όταν ο ήλιος λάμπει. Αυτό δεν είναι στο μυαλό μας, η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα  επίπεδα  σεροτονίνης στο σώμα, μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα και επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο, την πέψη και ακόμη και τη μνήμη.

Η ζεστασιά του ήλιου μπορεί επίσης να ανακουφίσει τους πόνους, θερμαίνοντας τους μυς και χαλαρώνοντας τη δυσκαμψία, συμβάλλοντας στην ανακούφιση κάποιων ενοχλήσεων στις αρθρώσεις. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, η ακμή και το έκζεμα.

Ωστόσο, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, ο ήλιος μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνος! Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεξέλεγκτη έκθεση στο ηλιακό φως και ειδικά σε ώρες όπου οι υπεριώδεις ακτίνες UV του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, τις ώρες 11:00-16:00, μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές συνέπειες για το δέρμα και την υγεία μας.

Η εκτεταμένη έκθεση ενός ατόμου στην UVΑ &UVB ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα,  φωτογήρανση  και φθορές στο DNA των κυττάρων του δέρματος.  Η φωτογήρανση αφορά μια διεργασία που οδηγεί σε πρόωρη γηρασμένη όψη του δέρματος σε περιοχές που έχουν εκτεθεί υπερβολικά σε ηλιακή, υπεριώδη ακτινοβολία. Οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι ρυτίδες, χαλάρωση, μαύρα στίγματα, πανάδες, ωχρό δέρμα, υπερκεράτωση και άλλες βλάβες του δέρματος.

fotogiransi freepik 1Image by gpointstudio on Freepik

 Άτομα με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος και  ξηρή επιδερμίδα έχουν γενικότερα μεγαλύτερη ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία και εμφανίζουν πρώιμα σημεία φωτογήρανσης. Ευτυχώς όμως, αν φροντίσουμε σωστά την επιδερμίδα μας και πάρουμε ορισμένες προφυλάξεις, ειδικότερα και για τα παιδιά, μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Το αντηλιακό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευθείτε από τον ήλιο. Ιδανικά, πρέπει να είναι ευρέος φάσματος, να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB,  καθώς  επίσης και από την IR ( θερμική ακτινοβολία) και  να παρέχει  προστασία 360 μοιρών,  με SPF 30+ τουλάχιστον.

Τα νέας γενιάς αντηλιακά, με φυσικά φίλτρα, προσφέρουν στο δέρμα προστασία από τον ήλιο και ταυτόχρονα,  ενισχύουν την κυτταρική υγεία του δέρματος (SPF 50 ΡΑ++++). Έχουν  ελαφριά & ματ σύνθεση για καλύτερη εφαρμογή, ένα μοναδικό πλέγμα πολυμερών που δρα σαν δεύτερο δέρμα, αποτρέποντας την προσκόλληση, απορρόφηση των τοξικών περιβαλλοντικών  επιθέσεων, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνη C για αντιοξείδωση και φωτεινότητα.

Περιέχουν, επίσης, λουτεϊνη & οξείδιο σιδήρου προσθέτοντας ένα ακόμα επίπεδο άμυνας έναντι στο μπλε φως των οθονών και την υπέρυθρη ακτινοβολία. Η μπλε ακτινοβολία προκαλεί, επίσης,  βλάβες στο δέρμα.

Προκειμένου το αντηλιακό να είναι αποτελεσματικό και να διεισδύσει στο δέρμα, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται 20-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα του αντηλιακού προϊόντος και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες.

Εξίσου σημαντικό είναι το δέρμα να καλύπτεται καλά. Ανάλογα και με το μέγεθος του σώματος, σε κάθε επάλειψη πρέπει να χρησιμοποιούμε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μια γεμάτη χούφτα, με την αντίστοιχη ποσότητα για το πρόσωπο να αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός νομίσματος.  Η ποσότητα και η συχνότητα ανανέωσης καλό είναι να αυξάνονται με το κολύμπι και την έντονη εφίδρωση.

Τα χείλη είναι επίσης επιρρεπή στη φωτογήρανση. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα  balm για προστασία από τον ήλιο και με ισχυρή ενυδατική, αντιγηραντική δράση.

Η ομορφιά σίγουρα πηγάζει από μέσα μας!  Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος. Το καλοκαίρι μπορούμε να κάνουμε μερικές αλλαγές στη διατροφή μας και να γεμίσουμε το πιάτο μας με τροφές που περιέχουν συστατικά που προστατεύουν το δέρμα.

fotogiransi freepik 2Image by svetlanasokolova on Freepik

Βιταμίνη C 

Συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων. Περιέχεται στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στις ντομάτες, στο μπρόκολο και στις φράουλες.

Βιταμίνη Ε

Προστατεύει το δέρμα από την υπέρυθρη ακτινοβολία και προλαμβάνει τη γήρανσή του. Περιέχεται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά.

Β-καροτένιο 

Ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, προστατεύοντας το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Περιέχεται  στα καρότα και στα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Ψευδάργυρος & Σελήνιο

Συντελούν στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχονται στα οστρακοειδή, στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στα θαλασσινά και στο συκώτι.

Φλαβονοειδή & Λυκοπένιο

Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή και το λυκοπένιο, απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και οχυρώνουν το δέρμα μας ενάντια στην καταστροφική επίδραση του ήλιου. Περιέχονται στις φράουλες, στα σταφύλια, στο μπρόκολο, στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στην ντομάτα, στα βερίκοκα, στο καρπούζι και στο πεπόνι.

Ω3 λιπαρά οξέα

Με την αντιφλεγμονώδη δράση τους βοηθούν το δέρμα μας να παραμείνει λείο, λαμπερό και σφριγηλό. Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, κολιός, γαύρος, σαρδέλες, τόνος και μπακαλιάρος), στους ξηρούς καρπούς και στον λιναρόσπορος.

Ακλουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα δημιουργήσετε μία ασπίδα προστασίας στο δέρμα σας έναντι στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και θα αποφύγετε όλα τα επιβλαβή αποτελέσματα της UV ακτινοβολίας. Απολαύστε την παραλία και αποκτήστε μπρούντζινο χρώμα με ασφάλεια!!

stavropoulou donna w23new

Κεντρική φωτογραφία από Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

https://www.facebook.com/sotiris.vendras