Γυαλιά ηλίου: Η προστασία της πολύτιμης υγείας των ματιών σας

gyalia freepik intro

Του Γιώργου Τερζή

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι ρυθμοί σιγά σιγά επιτέλους χαλαρώνουν…

Ακόμη και αν είσαι από εκείνους που δεν κατάφεραν να πάνε ακόμη διακοπές, ένα μπάνιο στη θάλασσα, μια βόλτα στη φύση ή ένας χαλαρός καφές με φίλους, θα διώξουν την κούραση μακριά και θα σε κάνουν να ξεχάσεις, έστω και για λίγο, την απαιτητική καθημερινότητά σου.

Η καθημερινή σου ρουτίνα για την προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι βέβαια ακόμη περισσότερο,  και δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση αντηλιακού για την προστασία του δέρματος και στην λήψη υγρών για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Τα μάτια σου χρειάζονται εξίσου φροντίδα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι και ένα μόνο μεσημέρι στην παραλία, χωρίς γυαλιά ηλίου, μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή σου. Επίσης, 1 στις 5 περιπτώσεις καταρράκτη οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, λόγω έλλειψης της απαραίτητης φροντίδας των ματιών.

Τι πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις τα μάτια σου υγιή;

#Επέλεξε τους κατάλληλους φακούς για τα γυαλιά ηλίου σου

Διάλεξε φακούς που πληρούν τις προδιαγραφές για την αντιμετώπιση της ακτινοβολίας του ήλιου. Ο δείκτης προστασίας τους πρέπει να είναι τουλάχιστον UV400, να φέρουν τη σήμανση CE και να απορροφούν πλήρως τη UVA και τη UVB.

Μην σε ξεγελάει το χρώμα των φακών. Δεν ισχύει ότι όσο πιο σκούρος είναι ο φακός τόσο καλύτερος είναι. Ίσως να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο κάποιες φορές. Ένας σκούρος φακός κάνει την κόρη του ματιού να διαστέλλεται. Αν δεν διαθέτει τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας, θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια σου, αφού θα περάσει περισσότερη ακτινοβολία από την διεσταλμένη κόρη.

Επίσης, να θυμάσαι ότι το κόστος δεν αντικατοπτρίζει πάντα την ποιότητα του προϊόντος. Συμβουλεύσου τον οπτικό σου και βεβαιώσου ότι το προϊόν που αγοράζεις είναι κατάλληλο.

gyalia freepikImage by lookstudio on Freepik

#Διάλεξε τον σωστό σκελετό γυαλιών για το πρόσωπό σου

Ακόμα κι αν επιλέξεις τους καλύτερους φακούς για τα γυαλιά ηλίου σου, δεν θα πρέπει να ξεχνάς και την σημαντικότητα του σκελετού.

Ένας πολύ μικρός σκελετός, για το δικό σου πρόσωπο, θα αφήνει τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου να περνούν πλευρικά ή από πάνω και η ζημιά στα μάτια σου θα είναι δεδομένη.

Μην αντιμετωπίζεις λοιπόν το σκελετό των γυαλιών σου σαν αξεσουάρ μόδας. Ή τουλάχιστον μην έχεις μόνο αυτό το κριτήριο. Υπάρχουν τόσες πολλές ποιοτικές επιλογές στην αγορά που δεν χρειάζεται να μπεις στο δίλημμα «Μόδα ή σωστή προστασία»…

#Φόρα τα γυαλιά ηλίου σου όλο το χρόνο

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι καλοκαιρινό «αξεσουάρ». Οι ακτίνες του ήλιου είναι το ίδιο επιβλαβείς ακόμη και τις μέρες με συννεφιά. Άρα, όπως λέμε «φοράμε το αντηλιακό μας ακόμη και τον χειμώνα που έχει συννεφιά», το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα γυαλιά ηλίου σου.

#Απέφυγε να κοιτάζεις απευθείας τον ήλιο αλλά και το αντανακλώμενο φως του

Όσο κι αν σου ακούγεται υπερβολικό, το να κοιτάζεις κατευθείαν τον ήλιο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να σου προκαλέσει ακόμη και έγκαυμα αμφιβληστροειδή. Σπάνιο μεν, μη αναστρέψιμο δε, γι’ αυτό μην προκαλείς την τύχη σου.

Επίσης, εξίσου επικίνδυνη είναι και η αντανάκλαση του φωτός σε επιφάνειες όπως το νερό της θάλασσας ή η άμμος. Γι’ αυτό μην αμελείς ποτέ να φοράς τα γυαλιά σου στην παραλία.

gyalia paidia freepikImage by Freepik

#Προστάτεψε τα μάτια των παιδιών

Το καλοκαίρι τα παιδιά βρίσκονται αρκετές ώρες της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους, άρα και εκτεθειμένα στον ήλιο. Το καπέλο και το αντηλιακό τους είναι απολύτως απαραίτητα για την προστασία τους από την επιβλαβή ακτινοβολία του ήλιου. Το ίδιο ισχύει και για τα γυαλιά ηλίου τους, τα οποία επιβάλλεται να φορούν από 12 μηνών.

Πρέπει να φροντίσουμε να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα φακών με πλήρη απορροφητικότητα και φυσικά άθραυστους για λόγους ασφαλείας. Ο σκελετός θα πρέπει να είναι ελαφρύς, μαλακός, στο σωστό μέγεθος για το προσωπάκι τους, έτσι ώστε να εφαρμόζει σωστά, και καλό είναι να συνοδεύεται και από κορδονάκι, προς αποφυγή ανεπιθύμητων πτώσεων.

Να θυμάστε… τα γυαλιά ηλίου δεν είναι αξεσουάρ μόδας. Είναι η προστασία της πολύτιμης υγείας των ματιών σας!!

 

Optical Gallery Τερζής

Θεμιστοκλέους & Γυμν. Δούκα, Πύργος

2621020204

Facebook: Optical Gallery Τερζής

Instagram: optical_gallery_terzis

 

Κεντρική φωτογραφία: haritanita on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

https://www.facebook.com/sotiris.vendras