Deco trends 2024: Τα πάντα για τις νέες τάσεις διακόσμησης

deco trends 2024 intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, αντιμετωπίζουμε και «νιώθουμε» το σπίτι μας άλλαξε δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Περάσαμε πολύ περισσότερο χρόνο εκεί, λόγω της πανδημίας, κι έτσι μάθαμε να το αγαπάμε, να το ζούμε και να το φροντίζουμε περισσότερο.

Η διακόσμηση του σπιτιού μας είναι ένας από τους τομείς που μας απασχόλησαν αρκετά και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την ραγδαία  αύξηση των πωλήσεων των e-shop με είδη σπιτιού και διακόσμησης.

 Αρκετά τα στυλ διακόσμησης, άπειρες οι επιρροές και οι ιδέες στο διαδίκτυο κι εσύ καλείσαι να διαλέξεις το καταλληλότερο για το δικό σου χώρο.

Αγχώθηκες ήδη;; Δεν χρειάζεται… Σου έχω ετοιμάσει τον απόλυτο οδηγό για τα deco trends που θα κυριαρχήσουν το 2024 στο interior design και σου έχω και μερικές ιδέες με «άρωμα» Pinterest για να δεις πως μπορείς κι εσύ να τα εντάξεις στο χώρο σου.

mixalopoulos 1130x300w22

 Statement κομμάτια

Statement μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε ιδιαίτερο έπιπλο, έργο τέχνης  ή στοιχείο διακόσμησης που ξεχωρίζει σ’ έναν χώρο και μας κάνει να εστιάζουμε σ’ αυτό.  

Τα statement κομμάτια μπορούν κυριολεκτικά να μεταμορφώσουν έναν χώρο και να τον κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον.  

Η προσθήκη ενός statement στοιχείου διακόσμησης σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα οπτικό σημείο εστίασης, γι’ αυτό και πρέπει να αποφύγεις τις υπερβολές.

xalikias 1130x300 s22

Πολύχρωμα μοτίβα

Τα πολύχρωμα, τολμηρά μοτίβα φαίνεται πώς είναι ένα ακόμη deco trend που θα δούμε την επόμενη χρονιά στο interior design.

Πρόκειται για μια «συγκρατημένα» μαξιμαλιστική τάση, αφού εφαρμόζεται με μέτρο και καλαισθησία, απέναντι στον μινιμαλισμό που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.

Επέλεξε πολύχρωμα μοτίβα για ένα κεντρικό στοιχείο του χώρου, όπως για παράδειγμα ένας καναπές, μια πολυθρόνα, μια ταπετσαρία, κλπ

Μέταλλο

Τα μέταλλα αν και εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά, είναι εύκολα προσαρμόσιμα σε κάθε είδους κατασκευές, ακόμη και σε κάποιες ιδιαίτερα απαιτητικές λόγω της «λεπτοδουλειάς» που απαιτούν οι λεπτομέρειές τους.

Τα μεταλλικά αντικείμενα είχαν πάντα θέση στο interior design, μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλά στυλ διακόσμησης και το 2024 θα τα δούμε πιο έντονα και ως ξεχωριστά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά και ως λεπτομέρειες σε έπιπλα και κατασκευές.

Σωληνοειδής κατασκευές

 Σε συνέχεια του προηγούμενου trend, το 2024 θα συναντήσουμε και πιο extreme στοιχεία, όπως οι σωληνοειδής κατασκευές.

Κυρίως μεταλλικές, αλλά επίσης κεραμικές ή και από άλλα υλικά, industrial ή και πιο εκλεπτυσμένες, θα τις συναντήσουμε σε ραφιέρες, φωτιστικά, διακοσμητικά, κλπ.

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν τις DIY κατασκευές, οι σωληνοειδής κατασκευές ενδείκνυνται, αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις ή εξειδικευμένα εργαλεία για να δημιουργηθούν…

Τούβλο

Φυσικό, ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Το τούβλο είναι ένα ταπεινό υλικό που δεν αποτελεί καινούρια τάση, αφού μπορεί να χαρίσει υπέροχες διακοσμήσεις και να κάνει το χώρο σου να μοιάζει ζεστός και φιλόξενος.

Έχει συνδεθεί λανθασμένα μόνο με το βιομηχανικό στυλ διακόσμησης, γιατί μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και σ το French chic, το rustic, το bohemian, κλπ.

Θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερο και ευέλικτο σαν υλικό, αφού μπορεί να ταιριάξει σε κάθε χώρο και ανάλογα τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί να δώσει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.

Καμπύλες

Οι καμπύλες παραμένουν δυναμικά στο interior design και για το 2024.

Σε συνέχεια του Japandi style (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ) που κυριάρχησε την προηγούμενη χρονιά, θα συναντήσουμε και φέτος concept με καμπύλες σε έπιπλα, σε διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμη και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Η λειτουργικότητα, η άνεση και η κομψότητα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα προσδώσουν οι καμπύλες στο χώρο σου.

Βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, όχι μόνο στον τομέα της διακόσμησης και αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο τα deco trends επισημαίνουν τη σημαντικότητα της.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση αντικειμένων, η επιλογή ανθεκτικών υλικών με διάρκεια στο χρόνο και αντοχή, καθώς και η κατασκευή αντικειμένων με βιώσιμο τρόπο, είναι μερικοί από τους τομείς που οφείλουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν  μας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Κεντρική φωτογραφία: rawpixel.com on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

https://www.facebook.com/sotiris.vendras