Μείωση λογαριασμών ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

fotovoltaika freepik winter23Image By vecstock

Φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή - αυτοκατανάλωσης ενέργειας - Τι είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός ή net metering;

Το net metering με φωτοβολταϊκά, δίνει την δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στον πάροχό σου (πχ ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, κλπ). Το περίσσευμα που επιστρέφετε στον πάροχο μπορείς να το πάρεις πίσω όταν τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν παραγωγή (πχ βράδυ, συννεφιά, κλπ). Όλοι οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να συνάπτουν συμβάσεις συμψηφισμού με τους πελάτες τους που θέλουν να εγκατατήσουν φωτοβολταϊκά.

Σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο πάροχος ρεύματος, συμψηφίζει την ποσότητα ρεύματος που παρήγαγαν τα φωτοβολταϊκά, με την ποσότητα ρεύματος που κατανάλωσε ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού. Τυχόν περίσσευμα ενέργειας μεταφέρεται/πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό. Κάθε τρία χρόνια γίνεται εκκαθάριση καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας και το υπόλοιπο (εάν υπάρχει) μηδενίζει. Έτσι μειώνουμε δραστικά τον λογαριασμό ρεύματος! 

Παράδειγμα 1:

Ο ιδιοκτήτης έχει καταναλώσει στο 4μηνο 2000 kWh (κιλοβατώρες)

Το φωτοβολταϊκό έχει παράξει στο 4μηνο 1800 kWh

Ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα πληρώσει στον πάροχο ρεύματος τις κιλοβατώρες της διαφοράς, δηλαδή 2000-1800 = 200kWh

Παράδειγμα 2:

Ο ιδιοκτήτης έχει καταναλώσεις στο 4μηνο 2000 kWh

Το φωτοβολταϊκό έχει παράξει στο 4μηνο 2300 kWh

Ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού δεν θα πληρώσει για το ρεύμα (κιλοβατώρες) και θα μεταφερθούν ως πίστωση στον επόμενο λογαριασμό 300 kWh (2300-2000) που περισσεύουν

Αντίστοιχα μειώνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, δεν γίνεται όμως να μηδενιστούν, αφού θα υπάρχει πάντα η ανάγκη να «τραβάμε» ρεύμα από το δίκτυο όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει. Η ρυθμιζόμενη χρέωση ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) δεν μειώνεται και υπολογίζεται για το σύνολο των κιλοβατωρών (εισερχόμενες από το δίκτυο + παραγωγής από το φωτοβολταϊκό).

fotovoltaiko epixeirisi stegi

Πόσο μπορεί να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος με το φωτοβολταϊκό ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) – Πότε γίνεται η απόσβεση;

Η ετήσια κατανάλωση για ένα μέσο νοικοκυριό είναι περίπου στις 7.500 κιλοβατώρες (kWh).

Στο οικιακό τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας (μαζί με το ΦΠΑ και τα τέλη για το ρεύμα) είναι περίπου 0,30€/kWh, άρα υπολογίζουμε πως μόνο για το ρεύμα ένα μέσο νοικοκυριό πληρώνει το χρόνο περίπου 2.250€.

Για κάθε κιλοβατώρα που παράγει το φωτοβολταϊκό, ο ιδιοκτήτης του θα γλυτώνει περίπου 0,20€ με 0,21€ από τα 0,30€, λόγω των εναπομεινάντων ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Για να πατσίσουμε την ετήσια κατανάλωση των 7500 κιλοβατώρων (kWh),  θα εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος περίπου 5 κιλοβάτ (kWp).

Το κόστος για ένα καλό φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής – net metering ισχύος 5 κιλοβάτ, αδειοδοτημένο και εγκατεστημένο, είναι περίπου 7.500 € (8.000€ με τα έξοδα ΔΕΔΔΗΕ).

Η ετήσια λοιπόν εξοικονόμηση στο κόστος ρεύματος του λογαριασμού στο παράδειγμά μας, διαμορφώνεται περίπου στα 1500€. Χρόνος απόσβεσης τα 5,5 χρόνια περίπου.

Εάν μελλοντικά οι πάροχοι ρεύματος, αυξήσουν τα τιμολόγια τους, τότε ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα ωφεληθεί περισσότερο, γιατί ο χρόνος απόσβεσης θα μειωθεί.

Για όσους έχουν ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση, η απόσβεση έρχεται πιο γρήγορα ακόμα και στα 3 χρόνια για συστήματα των 20kW.

fotovoltaiko mpataria

Επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) για οικιακές και για αγροτικές ηλεκτρικές παροχές

Αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10,8kW υποχρεωτικά με μπαταρία για οικίες. Στις αγροτικές ηλεκτρικές παροχές η μπαταρία δεν είναι υποχρεωτική.

Προσοχή, η επιδότηση δεν αφορά αυτόνομα φωτοβολταϊκά, αλλά φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) διασυνδεδεμένα με το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ). Δηλαδή πρέπει να υπάρχει ενεργή ηλεκτρική παροχή

Προϋπόθεση για να υποβληθεί αίτηση επιδότησης είναι να έχει προηγηθεί η αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού από τον ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή η ύπαρξη υπογεγραμμένης σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

 Σε κάθε περίπτωση η αίτηση για την επιδότηση θα πρέπει να υποβληθεί πριν  συνδεθεί/ενεργοποιηθεί το φωτοβολταϊκό από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η επιδότηση αφορά αποκλειστικά οικίες και αγροτικές παροχές

Οικίες

Επιδοτούνται φωτοβολταϊκά net metering μέχρι 10,8kW με μπαταρία. Η χρήση μπαταρίας συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού αυτοκατανάλωσης της ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό και στη περαιτέρω μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Η μπαταρία πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το φωτοβολταϊκό και μέγιστο μέχρι 10,8kWh.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, η επιδότηση είναι μεγαλύτερη.

Προβλέπεται επίσης ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

fotovoltaiko oikia stegi

Αγρότες

Επιδοτούνται φωτοβολταϊκά net metering μέχρι 10,8kW με ή και χωρίς μπαταρίες για αγροτικές ηλεκτρικές παροχές. Ο λόγος που δεν είναι υποχρεωτική η μπαταρία είναι πως τα φωτοβολταϊκά προορίζονται για εποχική χρήση (πχ άντληση νερού από γεωτρήσεις-πομόνες), όπου δεν χρησιμεύει πάντα η αποθήκευση ενέργειας.

Ποσοστά και ποσά επιδοτούμενου προγράμματος

Το ύψος της επιδότησης είναι συνάρτηση του δηλωμένου ετήσιου εισοδήματος, της οικογενειακής κατάστασης (πχ μονογονεϊκή οικογένεια), εάν αφορά άτομο με ειδικές ανάγκες, εάν αφορά ευάλωτο νοικοκυριό (κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος), την ισχύ του φωτοβολταϊκού, την χωρητικότητα της μπαταρίας και άλλους παράγοντες

Ο ενδιαφερόμενος που θέλει να εγκαταστήσει επιδοτούμενο φωτοβολταϊκό θα γλυτώσει περίπου το 50% του κόστους για την αγορά, την τοποθέτηση και την αδειοδότηση του συστήματος, ενώ σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών μπορεί να φτάσει και το 70%.

Παράδειγμα:

Φωτοβολταϊκό 5kWp (κιλοβατ) με μπαταρία 5kWh (κιλοβατώρες) κοστίζει περίπου 15.000€. Με 50% εξοικονόμηση λόγω της επιδότησης, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει από την τσέπη του 7500€ (8000€ με τα έξοδα ΔΕΔΔΗΕ)

Για κάθε κιλοβατώρα που παράγει το φωτοβολταϊκό, ο ιδιοκτήτης του θα γλυτώνει περίπου 0,21€ με 0,23€ από τα 0,30€. Η μπαταρία από την άλλη, συμβάλει στη περαιτέρω μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ)

Η ετήσια λοιπόν εξοικονόμηση στο κόστος ρεύματος του λογαριασμού στο παράδειγμά μας, διαμορφώνετε περίπου στα 1600 €. Χρόνος απόσβεσης τα 5 χρόνια περίπου.

sidirokastritis s23

Βήματα για την υποβολή αίτησης αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού σας

  1. Επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 2621026907 για να σας προτείνουμε το φωτοβολταϊκό που ταιριάζει στις καταναλώσεις και στις απαιτήσεις σας και να σας στείλουμε προσφορά
  2. Αποδοχή της προσφοράς μας
  3. Συλλογή δικαιολογητικών και υποβολή της αίτησης από τον αρμόδιο μηχανικό μας

Sidirokastritis Zois Winter23

Σιδηροκαστρίτης Α. Ζώης
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος ΕΜΠ

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

https://www.facebook.com/sotiris.vendras