Φρούτα & λαχανικά εποχής: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από την κουζίνα σου;

frouta laxanika epoxis intro

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η τεχνολογική ανάπτυξη και η εξέλιξη της γεωργίας είναι τέτοια, που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά σχεδόν όλο το χρόνο. Και μπορεί να είναι τέλειο που μπορούμε να γευτούμε ντομάτες ή καρπούζι στην καρδιά το χειμώνα, όμως αυτό ωφελεί το ίδιο την υγεία μας; Και τι αποτύπωμα αφήνει στον πλανήτη η παραγωγή φρούτων και λαχανικών εκτός εποχής;

Το κάθε φρούτο και το κάθε λαχανικό χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας για να αναπτυχθεί, να ωριμάσει και τελικά να είναι έτοιμο για συγκομιδή και κατανάλωση.

Όταν αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσιολογικά και κατά τη σωστή περίοδο του χρόνου, το αποτέλεσμα είναι να γευόμαστε φρέσκα, νόστιμα φρούτα και λαχανικά, με πλούσιο άρωμα και γεύση, γεμάτα θρεπτικά συστατικά, που ενδυναμώνουν  το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό μας ενάντια στις ασθένειες.

efis fruits s23

Αντίθετα, όταν τα φρούτα και τα λαχανικά συλλέγονται πρόωρα και η ανάπτυξή τους διακόπτεται «βίαια» θα είναι άνοστα, άοσμα και χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης,  κατά πάσα πιθανότητα θα είναι γεμάτα  χημικές ουσίες για να προλάβουν να φτάσουν αναλλοίωτα μέχρι το ράφι των καταστημάτων πώλησης και λειτουργώντας σωρευτικά, θα επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα τη ν υγεία μας.

Είναι επίσης σημαντικό ότι τα προϊόντα που προέρχονται από τοπικές καλλιέργειες είναι συχνά πιο φρέσκα, επειδή δεν απαιτούν μεγάλες αποστάσεις για τη μεταφορά τους και για τον ίδιο λόγο είναι και πιο οικονομικά.

frouta laxanika epoxis 1Image by Freepik

Ποια είναι τα φρούτα του φθινοπώρου που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου και γιατί;

Κυδώνια

Τα κυδώνια περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο και  σίδηρο. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, στον διαβήτη τύπου 2, στην απώλεια βάρους, στην ενδυνάμωση της μνήμης και την πέψη. Έχουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πορτοκάλια – ακτινίδια – μανταρίνια

Τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τα μανταρίνια περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ρόδια

Τα ρόδια χαρακτηρίζονται ως υπερτοφή για τις αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Λωτοί ή μήλα της Ανατολής

Οι λωτοί ή αλλιώς «μήλα της Ανατολής» περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχουν καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες.  Θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που υποφέρουν από διαβήτη.

Μήλα

Τα μήλα είναι μια από τις πιο θεραπευτικές τροφές στον κόσμο και καταστρέφουν ένα ευρύ φάσμα καρκίνων. Διατηρούν τις αρτηρίες καθαρές και συμπληρώνουν τα βασικά φρούτα που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στη διατροφή σας το φθινόπωρο.

frouta laxanika epoxis 2Image by Freepik

Ποια είναι τα λαχανικά του φθινοπώρου και τι έχουν να μας προσφέρουν;

Σταυροειδή λαχανικά

Στα σταυροειδή λαχανικά συγκαταλέγονται το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, το ραπανάκι, τα γογγύλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η ρόκα.

Τα λαχανικά αυτής της ιδιαίτερης ομάδας περιέχουν σουλφοραφάνη, που είναι ένα φυτοχημικό συστατικό το οποίο έχει μελετηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέως εντέρου και του δέρματος.  

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες ανακάλυψαν πως η σουλφοραφάνη προστατεύει το dna και έχει την ικανότητα να επεμβαίνει στην καρκινική γήρανση και στη ρύθμιση σημαντικών κυττάρων και δείχνει να είναι επιλεκτικά τοξική για τα κακοήθη κύτταρα.

Αν μάλιστα θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα της σουλφοραφάνης, κόψτε τα λαχανικά σας 30 λεπτά πριν τα καταναλώσετε ή προσθέστε κατά το μαγείρεμα λίγη σκόνη μουστάρδας.

Παντζάρια

Τα παντζάρια ανήκουν σε μια από τις πιο πολύτιμες αλκαλικές τροφές, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης των κυττάρων μας.  

Άλλα σημαντικά λαχανικά του φθινοπώρου που πρέπει να εντάξουμε οπωσδήποτε στη διατροφή μας είναι η κολοκύθες, τα πράσα, τα καρότα, το σέλινο, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες.

Μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές θα βρείτε επίσης μανιτάρια, πικροράδικα και άγρια ρόκα!!

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει συντάξει έναν πολύ βοηθητικό πίνακα με τα φρούτα και τα λαχανικά ανά εποχή, που καλό είναι να τον συμβουλευτούμε την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια!!

Πατήστε εδώ για να τον διαβάσετε.

Κεντρική φωτογραφία: Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo