Μπάρες δημητριακών, χωρίς ζάχαρη, με γεύση… Μελομακάρονο

bares melomakarono intro

Μελομακάρονα… το λατρεμένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους εδώ και αιώνες.

Πέρα από την παραδοσιακή, πολυαγαπημένη εκδοχή τους με το τριμμένο καρύδι και την μοσχομυριστή κανέλλα από πάνω, πλέον θα τα βρεις και σε πολλές «πειραγμένες» γεύσεις, που καθόλου δεν υπολείπονται σε νοστιμιά, άρωμα και εμφάνιση.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Με επικάλυψη μαύρης ή λευκής σοκολάτας, γεμιστά με σοκολάτα ή κάστανο, ακόμα και στην πιο extreme, κατακόκκινη εκδοχή τους την «red velvet», που έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, ένα είναι σίγουρο… μόλις τα πρώτα μελομακάρονα μυρίσουν ξεκινά και τυπικά η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων!!

Λίγο η κανέλλα και το γαρύφαλλο, λίγο το ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο το καβουρδισμένο καρύδι… και έτοιμο το άρωμα των Χριστουγέννων!!

Και πώς να τους αντισταθείς όταν περνάς συνεχώς δίπλα από τη στολισμένη πιατέλα στην τραπεζαρία;; Ε δεν τους αντιστέκεσαι… κάθε τρεις και λίγο τσιμπάς από ένα. Και όσο το καταβροχθίζεις, βουτηγμένη στις τύψεις για τις extra θερμίδες, σκέφτεσαι «Μα δεν μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος να τρώω μελομακάρονα και να μην παχαίνω;».

Να σου πω ένα μυστικό; Υπάρχει τρόπος και θα στον πω εγώ… μπάρες δημητριακών με γεύση μελομακάρονο…!!

Ξέρω τι σκέφτεσαι τώρα, μέσα στο μυαλό σου είμαι: «Τι μας λες μωρέ τώρα;», «Θα είναι τίποτα άνοστο που δεν θα τρώγεται με τίποτα»  κι άλλα τέτοια… Ε λοιπόν άκουσέ με και δεν θα χάσεις.

Για ένα θρεπτικό πρωινό, για ένα γρήγορο δεκατιανό που θα σου δώσει ενέργεια να συνεχίσεις τη μέρα ή έτσι απλά για τη λιγούρα, αυτές οι μπάρες δημητριακών θα γίνουν το αγαπημένο snack όλης της οικογένειας και θα προσφέρουν μια extra νότα, πιο υγιεινής, εορταστικής ατμόσφαιρας!! 

stavropoulou xmas23new

Για τις μπάρες δημητριακών θα χρειαστείς (28-32 κομμάτια)

400 γρ. χουρμάδες

4 κ.σ. μέλι

660 γρ. καρύδια ωμά

420 γρ. βρώμη

200 γρ. βούτυρο αμυγδάλου

3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

2 πρέζες αλάτι

60 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 ταψάκια 24Χ24 εκατοστά

 magnitiki xmas23

Τοποθετώ τους χουρμάδες σε ζεστό νερό και τους αφήνω να μουλιάσουν καλά.

Μετά από 1 ώρα τουλάχιστον, τους στραγγίζω καλά και τους αλέθω στο multi μαζί με το μέλι, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ένα ρηχό ταψί και τοποθετώ τα καρύδια.

Τα βάζω στο φούρνο στους 180oC να καβουρδιστούν λιγάκι και να βγάλουν το άρωμά τους.

Αφού κρυώσουν, τα ψιλοκόβω στο multi.

Ακολουθώ την ίδια διαδικασία καβουρδίσματος με τη βρώμη, χωρίς να την αφήσω να πάρει πολύ χρώμα.

Τοποθετώ όλα μου τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μου.

Στρώνω αντικολλητικό χαρτί στα ταψάκια μου (24Χ24 εκατοστά) και μοιράζω ισόποσα τη ζύμη.

Ισιώνω με ένα κουτάλι και ταυτόχρονα πιέζω καλά προς τα κάτω για να ενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν οι μπάρες μου συμπαγείς.

Καλύπτω με μεμβράνη τις ζύμες, έτσι που να εφάπτεται πάνω τους για να μην μου ξεραθούν από πάνω και τοποθετώ στο ψυγείο.

Τουλάχιστον 2 ώρες αργότερα, βγάζω τα ταψάκια από το ψυγείο και αφαιρώ από μέσα τις ζύμες, ανασηκώνοντάς προσεκτικά τις λαδόκολλες.

Τοποθετώ σε ένα ξύλο κοπής και κόβω τη ζύμη μου στη μέση κάθετα και οριζόντια, δημιουργώντας έναν σταυρό.

Έτσι έχω έναν μπούσουλα για να κόψω τις μπάρες μου ομοιόμορφα, σε πάχος 2 εκατοστών περίπου.

Τοποθετήστε τις μπάρες σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς και διατηρήστε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα, εκτός ψυγείου.

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία: Alice Pasqual on Unsplash 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Στασινόπουλος Fruits