Αρωματική βασιλόπιτα με αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης & αποξηραμένα φρούτα

vasilopita xmas23 intro

Έφτασε πάλι η εποχή για να ετοιμάσουμε την πίτα της χρονιάς, που συμβολίζει τύχη και ευλογία…

Το έθιμο λέει πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουμε τη βασιλόπιτα και με το που θα αλλάξει ο χρόνος την κόβουμε για να ανακαλύψουμε το φλουρί και μαζί μ’ αυτό, τον «τυχερό» της νέας χρονιάς που μόλις ξεκίνησε!!

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η ιστορία αυτής της παράδοσης έχει τις ρίζες της στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους. Όταν ο στρατηγός που πολιορκούσε την Καισάρεια της Καππαδοκίας ζήτησε να παραδοθούν όλοι οι θησαυροί των κατοίκων, ο Μέγας Βασίλειος τους συγκέντρωσε. Καθώς ο εχθρός τράπηκε σε φυγή, ο Μέγας Βασίλειος  έπρεπε να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει τα κοσμήματα στους ιδιοκτήτες τους. Ζήτησε λοιπόν να του ζυμώσουν μικρά ψωμάκια, έκρυψε στο καθένα από ένα κόσμημα και τα μοίρασε στο λαό. Μάλιστα ο μύθος λέει πως, με έναν μαγικό τρόπο, το κάθε κόσμημα επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του!!

Είτε προτιμάτε την πολίτικη εκδοχή της, που μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι και θυμίζει τσουρέκι, είτε την Σμυρναίικη, που μοιάζει με κέικ και μοσχομυρίζει μπαχαρικά, ένα είναι σίγουρο… Δεν θέλουμε η βασιλόπιτά μας να είναι κάτι βαρετό και αναμενόμενο.

Γι’ αυτό και κάθε χρόνο πειραματιζόμαστε με τις γεύσεις, αναζητούμε μια νέα συνταγή, ένα νέο υλικό, ένα παλιό μυστικό καλά κρυμμένο, που θα απογειώσει γευστικά την πίτα μας και θα ενθουσιάσει τους συνδαιτυμόνες…

Για φέτος σας έχω μια συνταγή που πραγματικά θα λατρέψετε και κάτι μου λέει πως δεν θα αρκεστείτε στην πίτα της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα γίνει το αγαπημένο σας snack και για τον υπόλοιπο χρόνο…

Αφράτο κέικ με αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα φρούτα, αρωματισμένο με λικέρ amaretto… Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη γεύση και το άρωμα… πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε!!

aigli xmas23nea

Υλικά (16 μερίδες)

250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη άχνη

125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, αλεσμένα

125 γρ. φυστίκια Αιγίνης, αλεσμένα

6 αυγά (μεγάλα)

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

300 γρ. αποξηραμένα φρούτα ανάμεικτα, ψιλοκομμένα (βερύκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες ξανθές)

200 γρ. λικέρ amaretto

dionys ee xmas23 ok

Βάζω τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ μαζί με το λικέρ και τα αφήνω εκεί για αρκετές ώρες, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.

Τοποθετώ στον κάδο του μίξερ τα αμύγδαλα, τα φυστίκια, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο και χτυπάω με το φτερό, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και μετά δυναμώνω και προσθέτω ένα ένα τα αυγά.

 Ενδιάμεσα σταματάω για λίγο το χτύπημα και ξεκολλάω από τα τοιχώματα του κάδου τη ζύμη που έχει κολλήσει, για να χτυπηθεί ομοιόμορφα με την υπόλοιπη.

Σημείωση: Η ζύμη σε αυτό το σημείο θα μοιάζει «κομμένη». Μην ανησυχείτε είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει λόγω του βουτύρου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC.

Πολτοποιώ πολύ καλά στο multi τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το λικέρ, τα προσθέσω στη ζύμη και αναμειγνύω με μια μαρίζ.

Κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, τα προσθέσω και αυτά στη ζύμη και ομογενοποιώ.

Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα ταψάκι 28-30 εκατοστών και αδειάζω τη ζύμη μου.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε το φλουρί. Αν δεν θέλουμε να ψηθεί μέσα στη ζύμη μας, το αφήνουμε για το τέλος και το τοποθετούμε από την κάτω πλευρά.

farma ilias xmas23

Ψήνω αρχικά στους  170oC για μισή ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160oC και ψήνω για μισή ώρα ακόμα.

Αφού ψηθεί η βασιλόπιτά μας, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Μπορούμε απλά να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη ή να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε όπως αλλιώς επιθυμούμε…

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία: KamranAydinov on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

Στασινόπουλος Fruits