Xmas διατροφικά Tips για να αποφύγετε τα περιττά κιλά

diatrofika tips xmas23 intro

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους είναι γεμάτες αγάπη, χαρά, αλλά και πολλά νόστιμα φαγητά!! Οι εξαιρετικές λιχουδιές που υπάρχουν παντού και τα κάθε μορφής γλυκά, στα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί, μας “δωρίζουν” επιπλέον κιλά, που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.

Το να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε τέλειοι στις επιλογές μας, όσον αφορά στο τι και πόσο θα φάμε στις γιορτές, μοιάζει ουτοπικό και σίγουρα δεν θα ισχύσει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε κάποιες αρχές και να ακολουθήσουμε μερικά εύκολα διατροφικά tips που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς στερήσεις, αλλά και με μείωση στο ελάχιστο των υπερβολών ή των καταχρήσεων.

Ναι στο επιδόρπιο

Αρχικά, ένας από τους κυριότερους «ενόχους» που μας φορτώνουν με περιττά κιλά,  είναι τα διάφορα γλυκά και άλλοι πειρασμοί που παίρνουμε κυρίως  στο επιδόρπιο. 

Ωστόσο  δεν θα αποκλείσουμε εντελώς το επιδόρπιο. επειδή τα γλυκίσματα, είναι βασική αιτία απόκτησης νέων κιλών.

Αντίθετα, προκειμένου να απολαύσουμε το γλύκισμα μας μπορούμε να περιορίσουμε λίγο τις θερμίδες που θα φάμε στο κυρίως πιάτο.

Επιλέξτε το κυρίως πιάτο

Στο κυρίως πιάτο, διαλέγουμε αυτά που προτιμούμε περισσότερο, φαγητά που δεν βρίσκουμε εύκολα άλλες εποχές του χρόνου και δίνουμε σημασία κυρίως στα λαχανικά και στις σαλάτες που μας γεμίζουν χωρίς να μας φορτώνουν με θερμίδες. 

kontoxristos xmas23

Διατηρήστε τον έλεγχο στην ποσότητα

Αποφύγετε να τρώτε όταν στέκεστε όρθιοι. Είναι προτιμότερο να βάζετε στο πιάτο σας αυτά που αποφασίσατε να φάτε, έτσι  ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων που παίρνετε.

Εάν τρώτε όταν στέκεστε, δεν μπορείτε πάντοτε να ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε.

Τρώτε αργά

Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερο και δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές.

Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε δυσπεψία

Θερμιδικό πλάνο

Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε. Μην ξεχνάτε αυτά που ήδη καταναλώσατε την ίδια μέρα.

Πληροφορηθείτε για το περιεχόμενο σε θερμίδες διαφόρων δημοφιλών φαγητών που έχουμε στα Χριστούγεννα. Γνωρίζοντας, είναι δυνατόν να τρώτε αυτά που σας αρέσουν, αλλά εάν είναι πλούσια σε θερμίδες τότε μειώνετε άλλα πράγματα που συνοδεύουν το φαγητό (όπως για παράδειγμα το άσπρο ψωμί). 

thraka 1130x300xmas

Κεφάλαιο: Μπουφές

Μην τρώτε σε ένα μπουφέ από όλα τα φαγητά. Διαλέξετε μόνο λίγα από αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Προσέξετε τι πίνετε. Τα ποτά μπορούν να μηδενίσουν  την όλη προσπάθεια σας, καθώς το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Υπάρχουν επίσης ροφήματα με προσθήκη κρέμας ή ζάχαρης, τα οποία είναι προτιμότερο να τα αποφεύγετε. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες όπως και τα αλκοολούχα ποτά.

Προτιμήστε αντί αυτών να φάτε κάτι που σας αρέσει ή να πάρετε ένα επιδόρπιο που αγαπάτε.

Ένα φρούτο πριν το γεύμα

Φάτε ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι. Έτσι θα κόψετε την πείνα σας και θα είστε σε θέση να ελέγχετε καλύτερα το τι θα φάτε. 

Πιείτε άφθονο νερό

Πίνετε άφθονο νερό και ποτά light, με λίγες ή καθόλου θερμίδες. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε το στομάχι σας και θα έχετε ένα αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται χωρίς την πρόσληψη θερμίδων.

Έτσι θα τρώτε λιγότερο φαγητό και γλυκά. 

papaxristopoulou 1130x300 Xmas

Μειώστε τις ποσότητες ζάχαρης & λιπαρών ουσιών

Μειώστε στις παραδοσιακές συνταγές των γλυκισμάτων και άλλων γλυκών επιδορπίων που φτιάχνετε στο σπίτι την ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών ουσιών. 

Η μείωση των συστατικών αυτών, δεν αλλάζει ουσιαστικά τη γευστική σας απόλαυση.

Επίσης αναζητείστε εναλλακτικές συνταγές, πιο υγιεινές για να κάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά ή επιδόρπια.

Μην αμελείτε να κινείστε

Περπατήστε, κάνετε ποδήλατο, παίξετε έξω με τα παιδιά σας, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε με τα πόδια όποτε είναι δυνατό, κάνετε οτιδήποτε που θα σας κάνει να κινείστε.

Ορισμένες περίοδοι του χρόνου είναι συνυφασμένες με τις διατροφικές ατασθαλίες. Γι’ αυτό άλλωστε συνηθίζουμε να λέμε και τις φράσεις «κιλά των εορτών» ή «κιλά των διακοπών».

Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα που προηγείται πρέπει να περιοριστούμε ελάχιστα στο φαγητό και στο ποτό, ώστε να αποφύγουμε την αλόγιστη κατανάλωση θερμίδων και την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους.

Σκεφτείτε ότι η μαγεία της γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα…

Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις, χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο!! Καλές Γιορτές!!

Papaxristopoulou Vicky Xmas 2023

 

Παπαχριστοπούλου Βασιλική

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

 

 

Κεντρική φωτογραφία: Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΘΗΣ - ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

Στασινόπουλος Fruits