Χορός: Τα πολλαπλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σου

xoros ofeli intro

Ο χορός είναι δείγμα  πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια!! Δεν πρόκειται απλώς για μια διασκεδαστική μορφή άσκησης, αλλά για μια δραστηριότητα που εμπλέκει και εξασκεί το σώμα και το μυαλό μας. Η συνεχόμενη κίνηση, οι εναλλαγές ρυθμού και οι διάφορες χορευτικές φιγούρες ενεργοποιούν και δυναμώνουν σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος, ενώ ακονίζουν και κρατούν νέο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη που αποκομίζουμε από τον χορό σε ψυχολογικό επίπεδο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι εντάσσοντας το χορό στην καθημερινότητά μας καταφέρνουμε να μειώσουμε το στρες, να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη και να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η Δήμητρα Μπέρτσου, ιδιοκτήτρια των σχολών χορού «Shall We Dance», μας αναλύει τα οφέλη του χορού για τον οργανισμό μας και μας εξηγεί πόσο πολύ θα αλλάξει την καθημερινότητά μας:

Bertsou Dimitra La Donna2024 big

Ποια είναι τα οφέλη του χορού στον οργανισμό μας;

Όσοι χορεύουν γνωρίζουν καλά τα οφέλη του χορού. Κάθε είδος χορού, από τους παραδοσιακούς χορούς κάθε τόπου έως και τους διαφορετικούς πιο ethnic ρυθμούς, προσφέρουν κυρίως μια μόνιμη θετική αύρα που κάνει την καθημερινότητα μας διαφορετική. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που μας βοηθά να εξωτερικεύσουμε συναισθήματα, δύναμη και άπλετη αισιοδοξία.

Ποια είναι τα είδη χορού που μπορεί να επιλέξει κάποιος; Είναι κατάλληλα όλα για όλους;

Υπάρχουν διαφορά είδη χορού που σίγουρα είναι κατάλληλα για όλους, ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο. Με βάση αυτό, ο καθένας εντάσσεται είτε σε τμήμα αρχαρίων είτε σε τμήμα προχωρημένων. Ανάμεσα στα τόσα είδη χορού που υπάρχουν όπως: παραδοσιακοί χοροί, Latin, Ευρωπαϊκοί, μπαλέτο, hip hop ή σύγχρονο χορό ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα μουσικά του ακούσματα.

Ποιο είδος προτείνεις για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, για κάποιον αρχάριο και για κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας;

Για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, θα πρότεινα σίγουρα ένα πιο αερόβιο είδος χορού, όπως Latin, Zumba ή hip hop. Για κάποιον αρχάριο, είναι πιο εύκολη η διαδικασία καθώς οποίο είδος και να επιλέξει αρκεί μόνο να ενταχθεί σε τμήμα αρχαρίων. Για ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρότεινα κάποιο είδος με λιγότερους κραδασμούς, αλλά και ένα είδος που θα χρειάζεται μνήμη και εξάσκηση του νου όπως το αργεντίνικο tango, για το οποίο αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι -λόγω των ιδιαίτερων φιγούρων του- βοηθάει στην ομαλή, αρμονική κινητικότητα του σώματος, αλλά και στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

Ο χορός έχει ηλικία; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος;

Ο χορός δεν έχει ηλικία. Υπάρχει χορός και τμήματα για κάθε ηλικία. Από έναν έμπειρο και εξιδανικευμένο δάσκαλο χορού θα πάρει τις αντίστοιχες γνώσεις και την σωστή αντιμετώπιση που θα τον ενθαρρύνει περισσότερο. 

Τι διαφορά θα δω στο σώμα μου και πόσο σύντομα;

Η διαφορά θα είναι μεγάλη, αν και εφόσον παρακολουθεί κάποιος μαθήματα αερόβιου προγράμματος, αλλά και αν βρίσκεται σε θερμιδικό έλλειμμα σύμφωνα πάντα με το διατροφολόγο του, που του έχει υποδείξει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής. 

xoros ofeli 1Image by Freepik

Μπορεί ο χορός να υποκαταστήσει ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο αν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Ενδεικτικά, πόσες θερμίδες «καίμε» σε κάθε είδος χορού;

Είναι γεγονός πως με το χορό μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματος μας με υγιή τρόπο, καθώς αρκεί μόνο η σωστή κινητικότητα των μυών. Ο χορός ενισχύει το μεταβολισμό μας, βοηθάει στις καύσεις  του οργανισμού, επομένως συμβάλει στην απώλεια κιλών. Το κυριότερο όμως είναι ότι με το χορό χάνουμε κιλά διασκεδάζοντας, χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερο κόπο που θα κάναμε όπως στη γυμναστική. Οι θερμίδες είναι ανάλογες με το πόσο έντονο είναι το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, σε ένα μάθημα Zumba 45’ μπορεί ένας οργανισμός να κάψει από 500-800 θερμίδες!!

bamia 1130x300

Είναι γνωστό ότι η ενασχόληση με τον χορό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο χορός αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας με ψυχοθεραπευτική δράση. Όταν χορεύουμε τα επίπεδα της κορτιζόλης πέφτουν, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η σεροτονίνη, η ορμόνη της «ευτυχίας», η οποία συμβάλει στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους. 

Ο χορός μπορεί να μας κάνει πιο κοινωνικούς και να διευρύνει τον κύκλο γνωριμιών μας;

Φυσικά και μας κάνει πιο κοινωνικούς, καθώς η ένταξη μας σε μια χορευτική ομάδα μας φέρνει κοντά με νέους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Τα οφέλη της κοινωνικοποίησης που μας προσφέρει ενισχύουν την συναισθηματική μας υγεία και την ψυχική μας ισορροπία.

Κεντρική φωτογραφία: YuliiaKa on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

Ευπρεπές Cooking & Decor