Hasselback: Οι πατάτες φούρνου στην πιο τραγανή & αρωματική εκδοχή τους

hasselback potatoes intro

Η πατάτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες τροφές για μικρούς και μεγάλους, αν και λίγο παρεξηγημένη από άποψη διατροφικής αξίας, αφού οι διατροφολόγοι δεν την επιλέγουν εύκολα στα προτεινόμενα διαιτολόγιά τους. Ένα υλικό εύκολο και οικονομικό, που μπορεί να σταθεί ως κυρίως γεύμα, να λειτουργήσει ως συνοδευτικό σε όλες σχεδόν τις συνταγές που περιλαμβάνουν κρέας -και όχι μόνο- αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για υπέροχα ορεκτικά, που δύσκολα κάποιος θα αντισταθεί.

Φρέσκες ή προτηγανισμένες, λεπτές ή πιο χοντροκομμένες, τηγανητές, φούρνου ή ακόμη και βραστές οι πατάτες με κάποιο τρόπο είναι πανταχού παρούσες στην καθημερινότητά μας και εξαιρετικά γευστικές σε κάθε εκδοχή τους. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να λείπουν από τα πιο επίσημα – εορταστικά μας γεύματα. Εκεί είναι που οι οικοδέσποινες επιστρατεύουν όλη τους την δημιουργικότητα για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους και να «κλέψουν» διθυραμβικά σχόλια για το μαγειρικό τους ταλέντο.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

 Αν με ρωτούσε κάποιος με ποιο υλικό πιστεύω ότι ταιριάζουν περισσότερο γευστικά οι πατάτες, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έλεγα το κρέας. Δεν εξετάζω το είδος. Θεωρώ ότι οι πατάτες δένουν το ίδιο αρμονικά με όλα τα είδη κρέατος.

Σε σχέση με τον τρόπο μαγειρέματος, νομίζω πως θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι τηγανητές πατάτες καταλαμβάνουν με διαφορά την πρώτη θέση στη λίστα των συνταγών. Είναι εύκολες στον τρόπο παρασκευής, ετοιμάζονται πολύ γρήγορα και, ειλικρινά, δεν έχω γνωρίσει κανέναν μέχρι τώρα που να μην τις λατρεύει. 

Όμως στην περίπτωση ενός πιο επίσημου γεύματος ή δείπνου, είτε έχουμε να περιποιηθούμε καλεσμένους είτε μόνο τα μέλη της οικογένειάς μας, σαφώς θέλουμε να τις μαγειρέψουμε με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο. Οι πατάτες φούρνου είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή, αφού και πεντανόστιμες είναι και έχουμε αρκετές επιλογές σε συνδυασμούς βοτάνων και μπαχαρικών, που θα μας δώσουν διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα κάθε φορά.

Κι αν σου έλεγα ότι υπάρχει ένας τρόπος να μαγειρέψεις τις πατάτες στο φούρνο, αλλά να μοιάζουν τηγανητές και μάλιστα με τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση κατά το σερβίρισμα, που θα κλέψεις τις εντυπώσεις;; Και όμως υπάρχει αυτός ο τρόπος και είναι οι μοναδικές… πατάτες Hasselback!! 

stasinopoulos easter24

Οι πατάτες Hasselback έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το 1953, στο ομώνυμο εστιατόριο Hasselbacken, στην Στοκχόλμη, το οποίο βρισκόταν πάνω σε έναν λόφο με φουντουκιές (hassel=φουντούκι, backen-λόφος). Είναι γνωστές και ως «πατάτες ακορντεόν» λόγω της κοπής σε σχήμα πτυχών βεντάλιας, που τους χαρίζει αυτή την ιδιαίτερα τραγανή υφή τους.

Αυτή η καθόλου συνηθισμένη Σουηδική συνταγή για πατάτες φούρνου, σε πιο μοντέρνα εκδοχή, μας δίνει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς συνδυασμούς υλικών, μυρωδικών και toppings και μπορεί να αποτελέσει το τέλειο συνοδευτικό για το εορταστικό  τραπέζι του Πάσχα.

Οι πατάτες Hasselback ψήνονται με την φλούδα, χαράσσονται σε λεπτές φέτες και αρωματίζονται με διάφορα υλικά για extra απόλαυση και νοστιμιά. Η δική μου αγαπημένη εκδοχή είναι με χοντρό αλάτι, σκόρδο και δεντρολίβανο, με λίγη λιωμένη γραβιέρα από πάνω. Εσύ μπορείς να κάνεις το δικό σου συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων με υλικά όπως: διάφορα τυριά, μπέικον, αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά, κλπ. 

marina easter

Υλικά:

5 πατάτες (υπολόγισε μια πατάτα τουλάχιστον για κάθε άτομο, αναλόγως το μέγεθός τους)

4 σκελίδες σκόρδο

150 γρ. βούτυρο

Ελαιόλαδο

3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο

Χοντρό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγη τριμμένη γραβιέρα 

efori gh 1130x300 easter 2021

Εκτέλεση:

Πλύνε πολύ καλά τις πατάτες με ζεστό νερό, σφουγγάρι και σαπούνι.

Στρώσε σε ένα ταψί λαδόκολλα και από πάνω ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Βάλε το βούτυρο να λιώσει σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και κόψε το σκόρδο σε λεπτά φετάκια.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίξε μέσα το σκόρδο και άφησε το να σοταριστεί καλά, ανακατεύοντας συχνά.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνε κάθετες τομές στις πατάτες, χωρίς όμως να κόψεις τη βάση τους.

Λάδωσε το αλουμινόχαρτο στο ταψί και τοποθέτησε τις πατάτες.

Βγάλε το σκόρδο από το τηγάνι και περίχυσε τις πατάτες με το βούτυρο, φροντίζοντας να μπει και μέσα στις τομές.

Αν είσαι λάτρης του σκόρδου, βάλε και τα φετάκια του σκόρδου ανάμεσα στις τομές, μαζί με μερικά από τα φυλλαράκια δεντρολίβανου. Ρίξε τα υπόλοιπα στο ταψί.

Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 45 λεπτά περίπου, στους 200oC.

Μόλις αφαιρέσεις τις πατάτες από το φούρνο, βγάλε το δεντρολίβανο και πρόσθεσε την τριμμένη γραβιέρα όσο είναι ακόμα καυτές.

Tips για ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα:

  • Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνεις πολύ λεπτές κοπές και κάνε τις κοπές σου όσο το δυνατόν πιο κοντά. Όσο πιο αυστηρές οι κοπές, τόσο πιο έντονη η τραγανότητα.
  • Εάν κόψεις κατά λάθος την πατάτα μέχρι κάτω, ένωσε τα 2 κομμάτια με μια οδοντογλυφίδα και ψήσε κανονικά. Θυμήσου να αφαιρέσεις την οδοντογλυφίδα πριν σερβίρεις.
  • Μην ξεφλουδίσεις τις πατάτες. Η φλούδα θα βοηθήσει την πατάτα να διατηρήσει το σχήμα της, να ξεροψηθεί εξωτερικά αλλά να παραμείνει μαλακή εσωτερικά.
  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των πατατών. Γι’ αυτό προσπάθησε να διαλέξεις πατάτες ίδιου μεγέθους, όσο είναι δυνατόν. 
  • Αν θέλεις να προσθέσεις μπέικον, ψιλόκοψέ το και βάλτο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρεις μέχρι να γίνει τραγανό και 10 λεπτά πριν βγάλεις τις πατάτες από το φούρνο, πρόσθεσέ το από πάνω μαζί με το λίπος του.

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία: ipolly

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo