Scotch eggs: Πώς να μετατρέψεις τα κόκκινα αυγά στο απόλυτο Πασχαλινό ορεκτικό

skotch eggs

Πολλά και ιδιαίτερα τα έθιμα της Μεγ. Εβδομάδας, με το βάψιμο των αυγών να είναι ίσως το πιο διαδεδομένο. Το αυγό ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης, αφού σπάζοντας το τσόφλι γεννάει μια νέα ζωή, όπως ο Χριστός «έσπασε» τα δεσμά του θανάτου και αναστήθηκε. Το κόκκινο χρώμα στα αυγά συμβολίζει το αίμα και την θυσία Του για χάρη της ανθρωπότητας, ενώ το τσούγκρισμα το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου συμβολίζει την Ανάστασή Του.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Κάθε Μεγ. Πέμπτη βάφουμε κόκκινα τα αυγά μας, όπως προστάζει το έθιμο, τα οποία στη συνέχεια θα αποτελέσουν το καμάρι της Πασχαλινής μας διακόσμησης και θα πάρουν τη θέση τους δίπλα στα μοσχομυριστά τσουρέκια και κουλούρια. Τι γίνεται όμως με όσα αυγά δεν καταναλωθούν αμέσως μετά το παραδοσιακό τσούγκρισμα το βράδυ της Ανάστασης;

Κάποια από αυτά μπορούμε να τα σερβίρουμε στο Πασχαλινό τραπέζι, αλλά ας μην γελιόμαστε… όσο όμορφα και αν τα στολίσουμε, μπροστά στα υπόλοιπα εντυπωσιακά εδέσματα της ημέρας, θα φαντάζουν «φτωχά» και είναι λογικό να μπουν σε δεύτερη μοίρα.

Και κάπου εδώ έρχομαι εγώ, ως άλλος από μηχανής Θεός, για να μοιραστώ μαζί σου μια καταπληκτική ιδέα για το απόλυτο Πασχαλινό ορεκτικό, παρόλο που δεν είναι ελληνικό… Scotch Eggs!!

Τα Scotch Eggs είναι ένα μπελαλίδικο μεν, αλλά ιδιαίτερα γευστικό πιάτο, που αν το έχετε δοκιμάσει έστω μια φορά, αντιλαμβάνεστε γιατί το προτείνω… Οι υπόλοιποι, αν με εμπιστευτείτε και το δοκιμάσετε αυτό το Πάσχα, σας υπόσχομαι ότι θα σας μείνει αξέχαστο!!

Το πολυκατάστημα του Λονδίνου «Fortnum & Mason» ισχυρίζεται ότι έχει εφεύρει τα Scotch Eggs το 1738 και από τότε οι παραλλαγές τους είναι αμέτρητες. Παραδοσιακά, η συνταγή περιέχει κιμά από χοιρινό λουκάνικο, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε την εκδοχή με κιμά από χοιρινό, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. 

kontoxristos easter24

Υλικά:

10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά χτυπημένα

700 γρ. χοιρινό κιμά

1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. μουστάρδα 

Αλάτι - πιπέρι

150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

150 γρ. φρυγανιά τριμμένη

2 λίτρα ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)

1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη

1 κ.γ. κοφτό σκόρδο σε σκόνη

1 κ.σ. θυμάρι 

ab kapos easter24

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε το τσόφλι από τα κόκκινα αυγά μας και τα κρατάμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Πλάθουμε σε 10 μπαλάκια (70 γρ. το κάθε ένα περίπου).

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το ηλιέλαιο στη φωτιά για να κάψει καλά.

Σε ένα μικρό μπολάκι παγωτού, στρώνουμε διάφανη μεμβράνη και βάζουμε μέσα το ένα μπαλάκι του κιμά. Το πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να απλώσει καλά στα τοιχώματα του μπολ.

Περνάμε το κάθε αυγό από τη φρυγανιά και το τοποθετούμε στο μπολάκι με τον απλωμένο κιμά.

Τυλίγουμε τη διάφανη μεμβράνη σαν καραμέλα έτσι που ο κιμάς να καλύψει το αυγό.

Πανάρουμε το «κεφτεδάκι» μας περνώντας το διαδοχικά από: το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά και τη φρυγανιά.

Σε αυτό το σημείο, αν δεν θέλουμε να τα τηγανίσουμε αμέσως, μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο και να τα κρατήσουμε έως 2 ημέρες. 

vendras styl easter24

Βάζουμε τα παναρισμένα μπαλάκια στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για να ψηθεί καλά ο κιμάς.

Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το extra λάδι από το τηγάνισμα.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε την πρόταση σερβιρίσματος της φωτογραφίας, αφήνουμε  τα scotch eggs να κρυώσουν εντελώς, και χρησιμοποιούμε μερικά φύλλα κρούστας σαν πουγκί, για να τυλίξουμε ένα ένα τα scotch eggs.

Μπορούμε να δέσουμε ελαφρώς το κάθε «πουγκί» με κλωνάρια από σχοινόπρασο ή δεντρολίβανο ή ακόμη και σπάγκο, ίσα ίσα για να στέκεται.

Αφού ετοιμάσουμε τα «πουγκάκια», τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα, στους 180οC, μέχρι να ξεραθεί το φύλλο και να πάρει λίγο χρώμα.

Καλή σας όρεξη!!

 

Στο video που ακολουθεί μπορείς να δεις αναλυτικά τη βασική διαδικασία για τα scotch eggs:

Κεντρική φωτογραφία: z-vica

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo