Πως να κάνετε light το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να χαθεί η απόλαυση

pasxa light intro

Είναι γεγονός, ότι κάθε φορά βγαίνουμε από την περίοδο των εορτών, οι περισσότεροι από εμάς, έχοντας “τσιμπήσει” κάποια κιλάκια παραπάνω αφού τόσο οι διατροφικοί πειρασμοί είναι πολλοί, όσο όμως και η διάθεσή μας είναι τέτοια που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεστρατίσει…

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, οι πιο πειθαρχημένοι φροντίζουν από πριν κάνοντας διατροφή, να έχει η ζυγαριά τους το περιθώριο να δείξει και 2-3 κιλά επιπλέον.

Οι υπόλοιποι όμως, που όχι απλά δεν έχουν αυτό το περιθώριο αλλά απεναντίας θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή έστω να μην το προσθέσουν μέσα στις γιορτές τι μπορούν να κάνουν;

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Όταν μάλιστα το Πάσχα παραδοσιακά είναι άμεσα συνδεδεμένο στο μυαλό όλων μας, με τα λαχταριστά τσουρέκια, τα κουλούρια, την μαγειρίτσα και το πλήθος από τα καλούδια που θα βρεθούν στο τραπέζι το μεσημέρι της Κυριακής…

Και το σίγουρο είναι, ότι αυτές τις ημέρες, πρέπει όλοι να νιώθουμε όμορφα με τους αγαπημένους μας και να κάτσουμε στο πασχαλινό τραπέζι χωρίς να αισθανόμαστε ότι είμαστε τιμωρημένοι…

Οι διατροφικές συμβουλές που ακολουθούν, θα μας βοηθήσουν το φετινό Πάσχα να μην ξεφύγουμε από τον στόχο μας και να απολαύσουμε το φαγητό μας χωρίς τύψεις.

Αρχίζουμε με την παραδοσιακή μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, έδεσμα το οποίο όλοι περιμένουμε. Ξέρουμε όμως ότι οι θερμίδες της είναι αρκετές αλλά πάντα έχουμε την δυνατότητα για μια πιο light εκδοχή της.

Μπορούμε λοιπόν να αφαιρέσουμε κάποιους κρόκους αυγών αλλά και να την εμπλουτίσουμε με περισσότερα λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε κατά πολύ τα λιπαρά της και την κάνουμε πιο “φιλική” για όλους όσοι βρίσκονται εν μέσω μιας προσπάθειας να ελαττώσουν το βάρος τους. 

hairthecity easter24

Αισίως φτάνουμε τώρα στην επόμενη ημέρα που οι σούβλες έχουν πάρει φωτιά και οι μυρωδιές δίνουν και παίρνουν.

Καλό είναι λοιπόν σε αυτή την περίπτωση από πριν να έχετε επιλέξει κατσίκι αντί για αρνί καθώς από τα δύο το κατσικάκι είναι αυτό που περιέχει το λιγότερο λίπος. Τώρα αν είστε κάπου καλεσμένοι και στο τραπέζι υπάρχει μόνο αρνί, φροντίστε να φάτε καθαρό κρέας, αποφεύγοντας όμως την πέτσα και το ορατό λίπος.

Αγαπημένο έθιμο το Πάσχα είναι κυρίως τα κόκκινα αυγά, τα οποία αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη και χρήσιμη για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά. Χρειάζεται όμως προσοχή σχετικά με την ποσότητα που καταναλώνουμε αυτές τις ημέρες, κυρίως αν το γεύμα μας είναι ήδη πλούσιο σε κρεατικά και αυγά. Να θυμάστε όμως ότι ο κρόκος είναι ο ένοχος για την διατροφή μας και όχι το ασπράδι. Οπότε αν σας αρέσουν πολύ τα βραστά αυγά, εύκολα μπορείτε να αφαιρείτε τους κρόκους.

Επίσης αυτές τις ημέρες από κάθε τραπέζι δεν λείπουν οι κάθε λογής σως, οι οποίες όμως συνήθως είναι αρκετά παχυντικές. Εδώ έρχεται να δώσει την λύση το παραδοσιακό τζατζίκι, το οποίο αν το φτιάξετε με light γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για το κρέας σας που μπορείτε να απολαύσετε άφοβα.

Παράλληλα μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στις όχι και τόσο αθώες πολλές φορές σαλάτες, οι οποίες μπορεί να είναι θερμιδικές βόμβες είτε από το πολύ λάδι είτε από τα διάφορα dressing, τους ξηρούς καρπούς, τα αλλαντικά ή τα τυριά που πολλές περιέχουν. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί μόνο μια μικρή δοκιμή αλλά επιλέξτε καλύτερα την γνωστή και αθώα μαρουλοσαλάτα που αποκλείεται να λείπει από το τραπέζι σας. 

baxivani easter24

Παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό του Πάσχα, το οποίο δεν γίνεται να λείπει από το μενού μας είναι τα τσουρέκια.
Καλό είναι λοιπόν να τα καταναλώσουμε ως πρωινό, επιλέγοντας για παράδειγμα, μια φέτα τσουρέκι με τον καφέ ή το γάλα μας και να αποφύγουμε τις υπερβολές.

Τέλος τα σοκολατένια αυγά – λαγουδάκια δεν γίνεται να λείψουν αυτές τις μέρες από κανένα σπίτι ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά όπως επίσης και τα πασχαλινά κουλουράκια.

Τα πασχαλινά αυτά γλυκά δυστυχώς, είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες, αλλά αν μας αρέσουν, δεν χρειάζεται να τα στερηθούμε.
Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες και να περιοριστούμε σε ένα γλυκό από όσα μας αρέσουν την ημέρα, χωρίς να το παρακάνουμε.

Και αφού λοιπόν έχει περάσει η ώρα και τα πιρούνια μείνουν για λίγα λεπτά στα πιάτα, οι νοικοκυρές λαμβάνουν το μήνυμα και βγάζουν συνήθως και από ένα γλυκάκι για να κλείσει γλυκά η μέρα.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε ήδη να έχετε προνοήσει και να έχετε ετοιμάσει ένα ωραίο ζελέ με φρούτα εποχής, το οποίο θα ευχαριστηθείτε χωρίς ενοχές αλλά και οι υπόλοιποι, ακόμα και αν δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής, είναι βέβαιο ότι θα το προτιμήσουν αφού πρόκειται για ένα ελαφρύ γλυκό, που δεν θα τους βαρύνει περισσότερο από όλα όσα έχουν ήδη καταναλώσει.

Και κάπως έτσι φτάνει η στιγμή που μαζεύουμε το τραπέζι μας, χωρίς να νιώθουμε ότι θα εκραγούμε από το πολύ φαγητό, χωρίς να μας πιάνουν οι γνωστές ενοχές ότι πάλι δεν καταφέραμε να κρατηθούμε και κυρίως χωρίς να έχουμε κάνει κακό στην υγεία μας…

Όπως και να έχει όμως μέρες που είναι μην εξαντλήσετε όλη την αυστηρότητα στον εαυτό σας! Θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι να σας αγαπάτε και να σας φροντίζετε και απλά κάντε το. Τότε ίσως σας βγει και αβίαστα όλη αυτή η προσπάθεια! 

Κεντρική φωτογραφία: pvproductions

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo