Παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο

Paraxena ethima intro

Στην Ελλάδα σπάμε κανάτια, καίμε τον Ιούδα, σουβλίζουμε αρνί, τρώμε κοκορέτσια, τσουγκρίζουμε αυγά, αφού πρώτα τα βάψουμε κόκκινα, πετάμε βεγγαλικά με κίνδυνο τη ζωή μας…

Δεν είναι και λίγα τα έθιμα που έχουμε στη χώρα μας και εντυπωσιάζουν ή και παραξενεύουν όσους δεν τα γνωρίζουν. Το ίδιο εντυπωσιακά όμως, περίεργα και παράξενα Πασχαλινά έθιμα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Ας πάρουμε λοιπόν μια μικρή γεύση του τι γίνεται σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο τις ημέρες του Πάσχα, τι συμβολίζουν αυτά τα έθιμα και πώς καθιερώθηκαν...

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Βερμούδες: Πετούν χαρταετό

Αν κάποιος βρεθεί στις Βερμούδες το Πάσχα, μπορεί να νομίζει ότι είναι....Καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα. Την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ σε όλο τον κόσμο το κλίμα είναι βαρύ και οι Χριστιανοί πενθούν για τη σταύρωση του Χριστού, οι κάτοικοι των Βερμούδων πετάνε χαρταετό. Το έθιμο αυτό συμβολίζει την πορεία του Χριστού προς τον ουρανό και τον παράδεισο

Μεξικό & Φιλιππίνες: Αναπαράσταση Σταύρωσης

Στην πόλη Ισταπαλάπα του Μεξικού, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού. Ο κάτοικος που υποδύεται τον Χριστό, προετοιμάζεται σωματικά και ψυχολογικά πολλούς μήνες πριν. Η αναπαράσταση περιλαμβάνει ψεύτικο μαστίγωμα και αίμα.

Σ’ αντίθεση με τους Μεξικάνους, στις Φιλιπίννες οι κάτοικοι ζουν το θείο δράμα σε πραγματικές συνθήκες. Δε χρησιμοποιούν ψεύτικο αίμα, αλλά κάποιοι πιστοί προτίθενται να σταυρωθούν για να βιώσουν ένα κομμάτι των βασάνων του Χριστού. Μένουν για μερικά λεπτά καρφωμένοι στον σταυρό για να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους, να εξιλεωθούν οι οικογένειές τους και μετά τους κατεβάζουν για να θρέψουν οι πληγές τους. 

alexandropoulos easter24

Γαλλία: Ομελέτα για 1000 άτομα

Κάθε Πάσχα στην πόλη Μπισιέρ στη Γαλλία, οι κάτοικοι κάνουμε μια τεράστια ομελέτα για την οποία σπάνε χιλιάδες αυγά.

Φήμες λένε πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Ναπολέοντας με τον στρατό του σταμάτησε στην Μπισιέρ και οι ντόπιοι τους τάισαν με ομελέτες, οι οποίες ήταν τόσο νόστιμες που ο Γάλλος στρατηγός τους έδωσε εντολή να φτιάξουν μια τεράστια την επόμενη μέρα. Περισσότερα από 4.500 αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας. Το γεύμα προορίζεται να σιτίσει 1.000 άτομα, ενώ το ψήσιμο γίνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

praktika easter23

Ισπανία: Ο χορός του θανάτου

Στις Βέργες της Ισπανίας, κάθε Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα. Οι κάτοικοι της ισπανικής κωμόπολης επιδίδονται στον «Χορό του Θανάτου», μια αναπαράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι ντυμένοι σκελετοί και κρατούν δρεπάνια, ρολόγια και στάχτες. Στο τέλος η παρέλαση καταλήγει σε μια πελώρια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες, μέχρι τις τρεις το πρωί που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα.

Αυστραλία: Ποντίκι αντί για κουνελάκι

Στην Αυστραλία, αντί για τον πασχαλινό λαγό, έχουν το «Easter Bilby», ένα σπάνιο είδος τρωκτικού. Η παράδοση λέει ότι οι Αυστραλοί δεν πολυσυμπαθούν τα κουνέλια, γιατί όταν πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα άρχισαν να τους καταστρέφουν τις σοδειές.  Οι Αυστραλοί αποφάσισαν στα 60s να χρησιμοποιήσουν το Bilby ως σύμβολο του Πάσχα για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με την προστασία του είδους. Τώρα, τα παιδιά της Αυστραλίας αναζητούν σοκολατένια αυγά που τα φέρνει ο “Easter Bilby” αντί για τον παραδοσιακό λαγό.

 

margaris 1130x450easter 2022

Νορβηγία: Με αστυνομικά μυθιστορήματα

Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα οι Νορβηγοί αγοράζουν αστυνομικά μυθιστορήματα. Η συγκεκριμένη συνήθεια ξεκίνησε το 1923 όταν μία εφημερίδα έπαιξε στο εξώφυλλο της μια διαφήμιση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με τρόπο τέτοιο που έπεισε τον κόσμο ότι επρόκειτο για αληθινή είδηση.

Ελβετία: Πασχαλινά πηγάδια

Κυρίως στα μικρά χωριά της Ελβετίας, οι κάτοικοι
μετατρέπουν τις βρύσες τους σε «πασχαλινά πηγάδια». Πιο συγκεκριμένα, βάφουν τις όψεις των πηγών και τοποθετούν λουλούδια για τη διακόσμηση τους. Σκοπός είναι να γιορτάσουν το συμβολισμό του νερού αλλά και τη σημασία του για τις ξηρές περιοχές των Άλπεων.

Αγγλία – Αμερική: «Easter Egg Roll»

Από την Αγγλία μέχρι την Αμερική τη Δευτέρα μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται το παραδοσιακό «Easter Egg Roll»,  όπου άνθρωποι κυλούν σφιχτά αυγά με μικρά κουτάλια μέσα σε μια πίστα. Η παράδοση αυτή συμβολίζει τους αγγέλους που έσυραν την πέτρα που έκλεινε την είσοδο στον τάφο του Χριστού. Το έθιμο λαμβάνει χώρα ακόμη  και στον Λευκό Οίκο!

 

adamop easter23

Ανατολική Ευρώπη: Το βουτυρένιο πρόβατο

Στη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Σλοβενία, την Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι κάτοικοι σκαλίζουν πρόβατα από βούτυρο τα λεγόμενα «Butter Lambs» και τα τοποθετούν στο τραπέζι τους ως διακοσμητικά στοιχεία. Το πρόβατο συμβολίζει τον Ιησού και η παράδοση έγινε γνωστή γιατί όταν τοποθετείς το πρόβατο από βούτυρο στο τραπέζι εξαγνίζονται οι αμαρτίες σου.

Γερμανία: Ανάβουν φωτιές

Στη Γερμανία τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές γνωστές ως «Easter Fires» και τις σβήνουν την Κυριακή του Πάσχα. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες τους στις προχριστιανικές τελετουργίες της άνοιξης. Η παράδοση θεωρείται ένας τρόπος να απελευθερωθεί η ενέργεια του χειμώνα και να υποδεχτεί την ανανέωση και την αναγέννηση που φέρνει η Άνοιξη.

Τσεχία – Ουγγαρία – Σλοβακία: Το ξύλο βγήκε από το… Πάσχα

Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα του Πάσχα συμβαίνει στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Τη Μεγάλη Δευτέρα, η παράδοση προστάζει οι άνδρες να μαστιγώνουν τις γυναίκες τους, αφού πρώτα τις βρέξουν με μπόλικο νερό. Τα μαστίγια που χρησιμοποιούν, είναι όλα χειροποίητα και φτιαγμένα από ιτιά, ενώ στα άκρα τους έχουν κορδέλες. Σύμφωνα με το θρύλο οι γυναίκες μαστιγώνονται από τους συζύγους τους, ώστε να διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους την επόμενη χρονιά. 

karvouniaris easter24

Φινλανδία: Ζητιάνοι στους δρόμους

 Στη Φινλανδία, τα  παιδιά μασκαρεύονται και ζητιανεύουν στους δρόμους, ενώ στα χέρια τους κρατούν σκουπόξυλα. Επίσης πετούν πυροτεχνήματα και ανάβουν φωτιές μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου. Το έθιμο αυτό γίνεται για να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετάνε τριγύρω.

Πολωνία: Μπουγελώματα

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην Πολωνία λαμβάνει χώρα ένα περίεργο έθιμο το «Smingus-dyngus», που κρατάει από τον  15ο αιώνα. Κατά τη διάρκειά του τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια. Φυσικά συμβαίνει και το αντίθετο αλλά κάποιοι το ξεκινούν πρώτοι!

Κεντρική φωτογραφία: freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo