Πυροτεχνήματα: Το πολύχρωμο υπερθέαμα που «ζωγραφίζει» τον ουρανό…

anastasi pirgos 1

H πυροτεχνική είναι η επιστήμη της χρήσης υλικών που μπορούν να αποσυντίθενται με αυτόνομες και αυτοσυντηρούμενες εξώθερμες χημικές αντιδράσεις για την παραγωγή θερμότητας, φωτός, φυσικού αερίου, καπνού και / ή ήχου. Κάπως έτσι εξηγεί την έννοια του πυροτεχνήματος η Wikipedia στο αντίστοιχο λήμμα.

Στην Ελλάδα δύο είναι οι στιγμές που τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται για να σηματοδοτήσουν τη γιορτή και το χαρμόσυνο μήνυμα. Η μια στην αλλαγή του χρόνου και η δεύτερη και πιο διαδεδομένη, το βράδυ της Ανάστασης, για να σηματοδοτήσει τη νίκη του καλού απέναντι στο κακό.

Κάπως έτσι ξεκινά και η ιστορία των πυροτεχνημάτων. Μια ιστορία που έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πίσω και όχι για επιστημονικούς λόγους…

Οι Κινέζοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν πρώτοι τα πρώιμα πυροτεχνήματα τον 2ο αιώνα π.Χ. Αρχικά η πρακτική να αφήσουν πάνω σε κάρβουνα τα καλάμια μπαμπού να στεγνώσουν, προκαλούσε μια έκρηξη λόγω της διαστολής. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν αυτό τον τρόπο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Αργότερα, η τυχαία ανάμειξη χημικών στοιχείων στην αναζήτηση ενός ελιξίριου που θα τους έκανε αθάνατους, τους οδήγησε στην ανακάλυψη της πυρίτιδας.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που θέλει έναν κινέζο μοναχό να είναι αυτός που εφηύρε τις κροτίδες.

Το φως και ο θόρυβος της έκρηξης, είχαν ως στόχο να διώξουν το κακό, όμως στο πέρασμα τον αιώνων το πυροτέχνημα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του Κινέζικου πολιτισμού και πέρασε σε όλο τον κόσμο με τη λογική μιας μορφής τέχνης, όπου γίνεται ένα πάντρεμα υλικών, για να φτάσουμε στην μετεξέλιξη του σήμερα, όπου πραγματικά οι «καλλιτέχνες» των πυροτεχνημάτων «ζωγραφίζουν» στους ουρανούς, κάνοντας τη νύχτα μέρα… 

anastasi pirgos 6

Όταν η τέχνη των πυροτεχνημάτων έφτασε από τη μακρινή Κίνα στη Δύση, οι πειραματισμοί Ιταλών πυροτεχνουργών έδωσαν και περισσότερο χρώμα και οδήγησαν στην εξέλιξή τους σε μια εορταστική παράδοση.

Σήμερα οι δεξιοτέχνες των πυροτεχνημάτων είναι αυτοί που θα παντρέψουν υλικά, ποσότητες, χρώματα, τις χημικές ενώσεις που απαιτούνται και θα υπολογίσουν τη στιγμή της ενεργοποίησης μέσω πυροκροτητών για να απολαύσουμε έναν πίνακα ζωγραφικής στον ουρανό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση των πυροτεχνημάτων είναι να ακολουθούν οι χρήστες τους κανόνες ασφαλείας, για να απολαύσουμε όλοι ένα όμορφο αποτέλεσμα. 

vendras styl easter24

Στα drone videos και στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα πάρετε μια γεύση από το υπερθέαμα που δημιούργησε για εμάς η εταιρεία VENDRAS STYL τα βράδια της Ανάστασης του 2022 και του 2023 στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, με φόντο την πλατεία Σάκη Καράγιωργα, στο κέντρο του Πύργου…

anastasi pirgos 4

anastasi pirgos 5

anastasi pirgos 7

anastasi pirgos 8

anastasi pirgos 9

anastasi pirgos 10

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo