Υγεία

Σχεδόν όλοι στον κόσμο αναπνέουν κακό αέρα - Tι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Σχεδόν όλοι στον κόσμο αναπνέουν κακό αέρα - Tι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAJAT GUPTA
Περίπου το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού - εκτίθεται σε αέρα σε κάποιο σημείο που δεν πληροί τα αυστηρά πρότυπα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σε όλους αρέσει η ανάσα φρέσκου αέρα. Δυστυχώς, πολύ συχνά ο αέρας μας κάθε άλλο παρά φρέσκος είναι. Ενώ η ποιότητα του αέρα ποικίλλει δραματικά από μέρος σε μέρος και μέρα σε μέρα, σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος - περίπου το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού - εκτίθεται σε αέρα σε κάποιο σημείο που δεν πληροί τα αυστηρά πρότυπα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο μολυσμένος αέρας, φορτωμένος με επιβλαβή αέρια ή μικροσκοπικά, αόρατα σωματίδια που τρυπώνουν στο ανθρώπινο σώμα, σκοτώνει πρόωρα 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκτιμά η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Και για τα εκατομμύρια που ζουν σε μερικές από τις πιο νεφελώδεις πόλεις του κόσμου - πολλές από αυτές στην Ασία όπως το Νέο Δελχί. Ντάκα, Μπαγκλαντές; Μπανγκόκ; και Τζακάρτα, Ινδονησία — ο κακός αέρας μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτος.

Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, ξεκινώντας με την κατανόηση ότι ο αέρας δεν μολύνεται μόνο όταν φαίνεται νέφος, είπε ο Tanushree Ganguly του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Σικάγο στην Ινδία. «Ο μπλε ουρανός δεν μπορεί να σου εγγυηθεί καθαρό αέρα», είπε.

Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως, πίσω από την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Health Effects Institute.

Η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικά σε ηλικιωμένους ή άτομα με ιατρικά προβλήματα. Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και των πνευμονικών λοιμώξεων.

Μια πρόσφατη ανάλυση από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά διαπίστωσε ότι περισσότερα από 500 εκατομμύρια παιδιά στις χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα και η ρύπανση συνδέεται με το θάνατο 100 παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε μέρα. Ο Τζούν Κουνούγκι, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για την Ανατολική Ασία, είπε ότι ο μολυσμένος αέρας θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, βλάπτει τους πνεύμονες και επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες. «Κάθε αναπνοή έχει σημασία, αλλά για πάρα πολλά παιδιά κάθε αναπνοή μπορεί να βλάψει», είπε.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο αέρας είναι ασφαλής;

Πάνω από 6.000 πόλεις σε 117 χώρες παρακολουθούν τώρα την ποιότητα του αέρα και πολλές εφαρμογές για κινητά για τον καιρό περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα. Αλλά η προσπάθεια να μετρήσετε πόσο κακός είναι ο αέρας κοιτάζοντας αυτούς τους αριθμούς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα επίπεδα ποιότητας του αέρα πιο εύκολα, πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει έναν δείκτη ποιότητας αέρα ή AQI — μια αριθμητική κλίμακα όπου μεγαλύτεροι αριθμοί σημαίνουν χειρότερο αέρα. Επίσης συχνά τους αποδίδονται διαφορετικά χρώματα για να δείξουν εάν ο αέρας είναι καθαρός ή όχι.

Αλλά διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά πρότυπα ποιότητας αέρα. Για παράδειγμα, το ημερήσιο όριο PM 2,5 της Ινδίας είναι περισσότερο από 1,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Ταϊλάνδης και 4 φορές υψηλότερο από τα πρότυπα του ΠΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες υπολογίζουν το AQI διαφορετικά και οι αριθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που μερικές φορές οι βαθμολογίες AQI από ιδιωτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αυστηρότερα πρότυπα μπορεί να διαφέρουν από αυτές που υπολογίζονται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευτείτε από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ο στόχος, φυσικά, είναι να περιοριστεί η έκθεση όταν η ποιότητα του αέρα είναι κακή, παραμένοντας μέσα ή φορώντας μάσκα.

Ωστόσο, η παραμονή στο εσωτερικό δεν είναι πάντα δυνατή, ειδικά για άτομα που πρέπει να ζουν ή να εργάζονται έξω, σημείωσε ο Danny Djarum, ερευνητής της ποιότητας του αέρα στο World Resources Institute, μια ομάδα υπεράσπισης του περιβάλλοντος. «Δεν έχουν την πολυτέλεια να μην βγουν έξω», είπε.

Ο Pakaphol Asavakomolnant, υπάλληλος γραφείου στην Μπανγκόκ, είπε ότι φοράει μάσκα κάθε μέρα και αποφεύγει να πηγαίνει στη δουλειά με μοτοσικλέτα. «Με πονάει ο λαιμός όταν έρχομαι στη δουλειά το πρωί και ξεχνάω να φορέσω μάσκα», είπε.

Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να γνωρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων που μπορεί συχνά να προκληθεί από κοινές οικιακές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα ή ακόμα και το κάψιμο ενός μπαστουνιού θυμιάματος.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup