Υγεία

Κατάθλιψη, εμμονές και άγχος χέρι-χέρι με τη χρόνια κόπωση – Τι δείχνει ελληνική μελέτη

Κατάθλιψη, εμμονές και άγχος χέρι-χέρι με τη χρόνια κόπωση – Τι δείχνει ελληνική μελέτη Φωτογραφία: Freepik
Σε έρευνα με Έλληνες ασθενείς, πάνω από το 90% των συμμετεχόντων ανέφερε σημαντική σωματική κούραση, ενώ σχεδόν 77% παρουσίασε υψηλά επίπεδα ψυχικής εξάντλησης

Μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα φέρνει στο φως τη στενή σχέση ανάμεσα στη χρόνια κόπωση και την ψυχική δυσφορία. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Musculoskeletal Care, καταγράφει εκτεταμένα συμπτώματα ψυχικής εξάντλησης και ψυχοπαθολογίας σε ασθενείς φυσικοθεραπείας. Οι συγγραφείς της μελέτης, κ. Ζαχαρίας Ασλανίδης και κυρία Ουρανία Κότσιου, προέρχονται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνοντας τη σημασία της εθνικής συμβολής στην κατανόηση ενός φαινομένου με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κλινική φυσικοθεραπείας στις Σέρρες και περιέλαβε 172 ενήλικες ασθενείς -η πλειοψηφία ήταν 60 ετών και άνω (30,23%) -που αντιμετώπιζαν επίμονη κόπωση, παράλληλα με μυοσκελετικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με δύο διεθνώς αναγνωρισμένα ερωτηματολόγια: την Κλίμακα Αξιολόγησης Κόπωσης (FAS), που μετρά τη σωματική και νοητική κόπωση, και το Symptom Checklist-90 (SCL-90), το οποίο αποτυπώνει την ένταση διαφόρων ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο παρανοϊκός ιδεασμός και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Αποκαλυπτικά -και ανησυχητικά -ευρήματα

Πάνω από το 90% των συμμετεχόντων ανέφερε σημαντική σωματική κόπωση, ενώ σχεδόν το 77% παρουσίασε υψηλά επίπεδα ψυχικής κόπωσης. Η ψυχική εξάντληση -η αίσθηση ότι το μυαλό δεν «αντέχει» άλλο, ότι η συγκέντρωση μειώνεται και η σκέψη θολώνει -φάνηκε να συνδέεται στενά με την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς και με αγχώδεις και ψυχικές διαταραχές, όπως ο ιδεοψυχαναγκασμός. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία παρανοϊκού ιδεασμού, με ποσοστά που άγγιξαν το 61%, καθώς και της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς που βρέθηκε στο 59,9% του δείγματος. Επιπλέον, σχεδόν 8 στους 10 συμμετέχοντες εμφάνισαν ψυχολογική δυσφορία σε επίπεδα που ξεπερνούν το κλινικά ανεκτό όριο, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω ψυχολογική αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup