Vegan Πάσχα; Νόστιμες επιλογές χωρίς κρέας

vegan easter intro 2

Το Πάσχα πλησιάζει και όλοι γνωρίζουμε ότι το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα δεν είναι μια vegan γιορτή.

Για την ακρίβεια, φαντάζει ο εφιάλτης των απανταχού vegans, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι αν γιορτάσουν ειδικά σε χωριό, να υποστούν ως θεατές το “μαρτύριο” της σούβλας, το κοκορέτσι , το κοντοσούβλι και τα μύρια εδέσματα για κρεατοφάγους, συνοδευόμενα από κραυγές και ιαχές ευχαρίστησης, μαζί με τα γνωστά σχόλια και πειράγματα στον ψήστη κατά πόσο βγήκε τραγανή η πέτσα του αρνιού κλπ.

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Η Ανάσταση βάζει λοιπόν τέλος με “πανηγυρικό τρόπο” σε όλη την περίοδο της νηστείας και συνταγές με ζωικές κυρίως πρώτες ύλες όπως η μαγειρίτσα, οι γαρδούμπες, τα αυγά, οι τυρόπιτες, τα πασχαλινά κουλουράκια, τα τσουρέκια αλλά και η παραδοσιακή γαλατόπιτα ή γαλόπιτα της περιοχής μας, δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι.

Αγαπημένοι μου vegans συστήνω υπομονή και ψυχραιμία! Μια μέρα είναι άλλωστε και θα περάσει…

Και αφού ξεπεραστεί το πρώτο σοκ, ερχόμαστε στο πρακτικό του θέματος, που αφορά αυτά που θα περιλαμβάνει το δικό σας πιάτο τόσο το βράδυ της Ανάστασης, όσο και την Κυριακή του Πάσχα, αν φυσικά είστε αναγκασμένοι να γιορτάσετε με άτομα τα οποία δεν ασπάζονται τις δικές σας διατροφικές προτιμήσεις.

Λύσεις για ένα vegan τραπέζι υπάρχουν πολλές και νοστιμότατες και το βέβαιο είναι ότι θα βάλετε στον πειρασμό και τους υπόλοιπους να δοκιμάσουν, οπότε μην τσιγκουνευτείτε στις ποσότητες. 

oikomixaniki easter24

Για αρχή πρέπει να μεριμνήσετε για την μαγειρίτσα της Ανάστασης, η οποία μπορεί να γίνει εξαιρετική και νοστιμότατη αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά εντόσθια του αρνιού με μανιτάρια. Είναι πολύ πιο εύκολη συνταγή αλλά και πολύ πιο ελαφριά και φυσικά υγιεινή. Το αυγολέμονο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ταχίνι και λεμόνι που θα τα χτυπήσετε μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές λευκό μείγμα. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε…

Πάμε τώρα στην επόμενη ημέρα, όπου με το που θα ξυπνήσετε μάλλον οι γνωστές μυρωδιές είτε από τον φούρνο, είτε από την σούβλα θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Εσείς μπορείτε αφού απολαύσετε πρώτα τον καφέ σας, να ασχοληθείτε με το μενού της ημέρας αυτής, γιατί ο χρόνος παρασκευής είναι σχετικά σύντομος.

Οι επιλογές είναι αρκετές και έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα παραδοσιακά και νόστιμα λαδερά ή στο πιο γιορτινό σπετσοφάι με μανιτάρια, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με πατάτες φούρνου τις οποίες θα έχετε ψήσει με πολλά μυρωδικά και σκόρδο ή ακόμα και με ένα ωραιότατο πιλάφι ή ζυμαρικά.

Επιλέξτε καλύτερα μια ποικιλία από μανιτάρια για να έχει διαφορετικές υφές το φαγητό σας αλλά και για να είναι πιο νόστιμο. Όσο για τις πιπεριές μπορείτε να κάνετε το ίδιο, να αγοράστε δηλαδή από όλα τα χρώματα, ενώ αν σας αρέσει το πιο πικάντικο φαγητό προσθέστε και μία ή δύο καυτερές. 

Φροντίστε επίσης να φτιάξετε και μερικές σαλάτες, τις οποίες το βέβαιο είναι ότι θα τιμήσουν οι πάντες. Οπότε λάβετε από πριν τα μέτρα σας…

Η γνωστή σαλάτα ταμπουλέ για παράδειγμα είναι μια δροσερή και γευστική επιλογή, η οποία περιλαμβάνει πλιγούρι, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, επίσης ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, λεμόνι και ξύδι.

Δώστε επίσης την πρέπουσα βαρύτητα στις διάφορες αλοιφές που μπορείτε να συνοδεύσετε με το ψωμάκι σας, όπως τζατζίκι με vegan γιαούρτι, χούμους, φάβα ή γουακαμόλε.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχάστε το γλυκό για να κλείσει όμορφα και γλυκά η μέρα.

Ένα vegan παγωτό , κάποιο σορμπέ ή ακόμα και το παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό του κουταλιού που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι είναι μερικές λύσεις για έναν γευστικό επίλογο τις γιορτινές αυτές ημέρες. 

Κεντρική φωτογραφία: stockgiu

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo