Βραβευμένοι ηθοποιοί στο ρόλο του Ιησού: Κι όμως δεν πλήρωσαν όλοι την κατάρα...

Jesus of Nazareth film1

Είναι κοινό μυστικό ότι για πολλά χρόνια υπήρχε ένας αστικός κινηματογραφικός μύθος που ήθελε τους ηθοποιούς που ενσάρκωναν το ρόλο του Ιησού να πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα: αυτό της επαγγελματικής τους εξαφάνισης.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Χριστό δεν πήραν την επαγγελματική… ευλογία που ίσως περίμεναν. Τι μπορεί να έφταιξε; Σίγουρα όχι κάποια «κατάρα», καθώς δεκάδες άλλοι είδαν την καριέρα τους να εκτοξεύεται και να κατακτούν πολλά και σημαντικά βραβεία στην πορεία τους.

Η λεγόμενη «κατάρα» των ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Ιησού πήρε μεγάλες διαστάσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, στο όνομα του Ρόμπερτ Πάουελ. Τον πιο διάσημο "Ιησού", τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», με την σκηνοθετική υπογραφή του Φράνκο Τζεφιρέλι, που λατρεύουμε να βλέπουμε κάθε Μεγάλη Εβδομάδα στην μικρή οθόνη.

Ο Βρετανός ηθοποιός, ενσάρκωσε την εικόνα του Ιησού, όπως την είχαμε όλοι πλασμένη στο μυαλό μας. Ξανθά μακριά μαλλιά,  γαλάζια μάτια και ήρεμο βλέμμα. Αν και δεν ήταν το φαβορί για το ρόλο, τον κέρδισε χάρη και στην αυξημένη…μυωπία του! Απίστευτο και όμως αληθινό. Το είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του ο «δικός» μας Γιώργος Βογιατζής, που συμμετείχε στη σειρά με το ρόλο του Ιωσήφ. «Ο Ρόμπερτ είχε αυξημένη μυωπία. Όταν δεν φορούσε γυαλιά το βλέμμα του ήταν απλανές… Αυτό το βλέμμα ήθελε ο Τζεφιρέλι» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τι απέγινε ο Ρόμπερτ Πάουελ;

«Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν τριάντα ενός ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Ύστερα από εννιά μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία», είχε δηλώσει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ υποβλήθηκε σε εξοντωτική δίαιτα 12 ημερών για τις ανάγκες των σκηνών της Σταύρωσης, ώστε να φαίνεται σκελετωμένος. Τις μέρες των συγκεκριμένων γυρισμάτων έκανε τσουχτερό κρύο και εκείνος ήταν αναγκασμένος να μείνει ώρες δεμένος στον Σταυρό. Και επειδή ήταν πολύ δύσκολο να τον ανεβοκατεβάζουν, στα διαλείμματα άνθρωποι της παραγωγής, τον τύλιγαν με μια κουβέρτα και τον προμήθευαν τσιγάρα και κονιάκ, για να μπορέσει να αντέξει.

Μετά από την προβολή της σειράς, ο Πάουελ δεν είχε την καριέρα που όλοι περίμεναν. Η «εξαφάνισή» του από τη διεθνή σκηνή έκανε πολλούς να διαδώσουν διάφορες φήμες: ότι είχε αρρωστήσει, ότι έπασχε από κατάθλιψη, ότι έκανε απόπειρες αυτοκτονίας, ακόμα και ότι είχε μείνει άστεγος.

Στην πραγματικότητα, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμβεί. Ο Πάουελ συνέχισε να παίζει σε τηλεοπτικές σειρές στη βρετανική τηλεόραση, στο θέατρο και σε αρκετές ευρωπαϊκές ταινίες. Τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παρισιού και το Φεστιβάλ Βενετίας το 1982. Δάνεισε τη φωνή του σε αμέτρητα ντοκιμαντέρ και διαφημίσεις κι έπαιξε ακόμα και στο ραδιόφωνο, κάνοντας μια αξιοπρόσεκτη καριέρα. Δεν έγινε βέβαια ποτέ αστέρας του Χόλιγουντ, αλλά η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν το επεδίωξε κιόλας. 

athanasoulis easter23

Ίαν Μακ Γκρέγκορ - «Οι Τελευταίες Ημέρες στην Έρημο»

oi teleytaies imeres stin erimo

Με έναν διπλό ρόλο ο Ιάν Μακ Γκρέγκορ υποδύεται στην ταινία  «Οι Τελευταίες Ημέρες στην Έρημο» (2015) τον Ιησού, αλλά και τον Διάβολο. Η ταινία αναφέρεται στο πέρασμα του Ιησού από την έρημο, όπου ήρθε αντιμέτωπος με το Σατανά και τους πειρασμούς.

Ο χολιγουντιανός ηθοποιός υποδύεται και τους δύο ρόλους, καθώς ο σκηνοθέτης της ταινίας ήθελε να προβάλλει τον παραλληλισμό πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας το καλό και το κακό.

“Οι τελευταίες μέρες στην έρημο” δεν τον εμπόδισαν καθόλου να συνεχίσει τη “χρυσή” του πορεία, αλλά ούτε και να παραλάβει το 2018 τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού για την τηλεοπτική σειρά Fargo. 

auto parts easter23

Κρίστιαν Μπέιλ - «Μαίρη, Μητέρα του Ιησού»

marymotherofjesus

Πριν γίνει πασίγνωστος ως Μπάτμαν και συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τον υπερασπιστή της Γκόθαμ Σίτυ, το 1999  ο Κρίστιαν Μπέιλ ήταν ο Ιησούς στην τηλεταινία «Μαίρη, Μητέρα του Ιησού».  

Μια ταινία που μας δείχνει την ιστορία των Παθών και της Σταύρωσης από την πλευρά της Παναγίας.

Η καριέρα του Κρίστιαν Μπέιλ είχε μονό ανοδική πορεία, με σπουδαίους ρόλους και σημαντικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Β' Ανδρικού Ρόλου. 

agrotax easter24

Ρέιφ Φάινς - «The Miracle Maker»

Δεν ντύθηκε Ιησούς, ούτε φόρεσε αγκάθινο στεφάνι, καθώς ο Ρέιφ Φάινς υποδύθηκε τον Χριστό στην ταινία  «The Miracle Maker» μόνο φωνητικά.

Ήταν η φωνή του Χριστού στην animation ταινία, που έγινε με την τεχνική του stop-motion ή αλλιώς καρέ-καρέ και χαρακτήρες φτιαγμένους από πηλό.  

Η ιστορία παρουσιάζεται από την πλευρά της Ταμάρ, βαριά άρρωστης κόρης ιερέα στην Καπερναούμ.

O Φάινς χρωματίζει με ανθρωπιά τον Υιό του Θεού, βγάζοντας πολύ έντονο συναίσθημα και πάθος με τη δύναμη της φωνής του, με το καλλιτεχνικό του βάθος.

Χοακίν Φίνιξ - «Μαρία Μαγδαληνή»

Από τους πιο πρόσφατους ρόλους του Χριστού ήταν αυτός του Χοακίν Φίνιξ στην ταινία  «Μαρία Μαγδαληνή», το 2018.

Η ιστορία, όπως φανερώνει και ο τίτλος της ταινίας, ακολουθούσε τη ζωή και την πορεία της Μαρίας Μαγδαληνής, μιας από τις πιο πιστές ακόλουθους του Ιησού, αν και έχει κυριαρχήσει  η εκδοχή της πόρνης. 

Ο Χοακίν Φίνιξ για το ρόλο άφησε μακριά μαλλιά, υιοθέτησε ένα πιο απόκοσμο βλέμμα και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, για να πετύχει αυτή την ηρεμία στο ύφος του είχε καταφύγει σε βουνό για διαλογισμό.

Από την ταινία ο Χοακίν Φίνιξ  έφυγε με ένα μεγάλο δώρο: αυτό της προσωπικής ευτυχίας, με την Ρούνι Μάρα.

Η ηθοποιός υποδύθηκε την Παναγία και οι φήμες θέλουν τη σχέση τους να ξεκίνησε στα παρασκήνια της ταινίας.

Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο τους παιδί το 2020. Έναν γιο που τον ονόμασαν "Ρίβερ" προς τιμήν του αδικοχαμένου αδερφού του Χοακίν. 

kotsetas 1130x300 easter 2021

Τζιμ Καβίζελ - "Τα πάθη του Χριστού"

Σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον, ο Τζιμ Καβίζελ πρωταγωνιστεί στις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού, τα πάθη και το δρόμο για τη σταύρωση, στην ταινία «Τα πάθη του Χριστού» (2004).  

Ο 33χρονος τότε Καβίζελ «μεταλλάχθηκε» για το ρόλο, αφού ο Γκίμπσον δεν ήθελε τον Ιησού με μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά. 

Τα βασανιστήρια, το αίμα στην ταινία και η Μόνικα Μπελούτσι έκαναν την ταινία πρώτη σε εισπράξεις το 2004.

Ο συγκεκριμένος ρόλος βέβαια παραλίγο να του στοιχίσει και την ίδια του τη ζωή!

Στη σκηνή πάνω στον Σταυρό, μια αστραπή από το πουθενά χτυπά τον ηθοποιό, ο οποίος σώθηκε από θαύμα. Παθαίνει σοβαρή εξάρθρωση ώμου όταν του έπεσε ο σταυρός, που.

«Τρώει» κατά λάθος διπλό χτύπημα από μαστίγιο στη σχετική σκηνή. Κόβεται άσχημα στον καρπό του και αποκτά μια βαθιά ουλή στην πλάτη και τέλος αρρωσταίνει με υποθερμία.

Γουίλιαμ Νταφόε - "Ο Τελευταίος Πειρασμός"

o teleytaios peirasmos 1988

Ο Γουίλιαμ Νταφόε δεν έγινε γνωστός μέσα από αυτό το ρόλο του Ιησού, καθώς ήδη είχε διαγράψει μια σημαντική πορεία με κορυφαίες ερμηνείες.

Το 1988 το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ταινία από τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Αν και ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει πιστός στο περιεχόμενο του βιβλίου υπήρξε αρκετή παρέμβαση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαδηλώσεις και σοβαρές αντιδράσεις κατά της ταινίας. 

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε πει: «Δύο χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που γεννήθηκε ο Χριστός και οι άνθρωποι εξακολουθούν να αλληλοσφάζονται για την ιστορία του»...

Η καριέρα πάντως του Νταφόε μετά το ρόλο εκτινάχτηκε ακόμη περισσότερο.

Μαξ Φον Σίντοου - "Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου" 

Ο θρυλικός ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοου  έπαιξε το ρόλο του Χριστού στην επική υπερπαραγωγή του Τζορτζ Στίβενς  «The Greatest Story Ever Told». 

h oraioterh istoria tou kosmou

Ο Μαξ φον Σίντοφ ή Μαξ φον Σίντοου (10 Απριλίου 1929 - 8 Μαρτίου 2020) ήταν Σουηδός ηθοποιός.

Είχε εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, τόσο στη Σουηδία, όσο και στο εξωτερικό. Είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Για την ερμηνεία του στην ταινία «Πελέ ο κατακτητής» κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερου ηθοποιού και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Επίσης, προτάθηκε για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά», και δύο φορές για Χρυσή Σφαίρα για τις ταινίες «Ο Εξορκιστής» και «Hawaii».

Στην τηλεόραση, είχε εμφανιστεί στη σειρά Game of Thrones στον ρόλο του Three-Eyed Raven, ενώ είχε δώσει τη φωνή του και σε ένα επεισόδιο των The Simpsons.

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Το κύκνειο άσμα του Μαξ Φον Σίντοφ ήταν η ταινία «Καλάβρυτα 1943» (Echoes of the Past), που αφηγείται την δολοφονία άνω των 700 ανδρών, κατοίκων των Καλαβρύτων από τους ναζί, την περίοδο της κατοχής, όπου υποδύεται τον Νικόλα Ανδρέου, επιζήσαντα της σφαγής των Καλαβρύτων.

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo