Κάθε αργία ή γιορτή, η πόλη αδειάζει… με αρκετό κόσμο να απορεί, πως την βγάζουν καθαρή μερικοί, όταν κατά γενική ομολογία πολλών, μια τετραμελής οικογένεια που ζει με έναν μόνο μισθό των 840 ευρώ, και πρέπει να καλύψει ενοίκιο, λογαριασμούς και υποχρεώσεις, η οικονομική πίεση είναι έντονη και το ζωνάρι σφίγγει όλο και πιο πολύ.
«Ρώτα την Πυθία της τεχνολογίας, να σου πει… ότι θες», πετάχτηκε και είπε ο Μάνος από το απέναντι τραπέζι, μιας και ο κυρ Μιχάλης, όταν συζητάει… τον ακούει όλο το χωριό.
Αητός ο Παναγιώτης στην τεχνολογία, δεν έχασε την ευκαιρία και πριν προλάβουμε ν’ αρθρώσουμε άλλη κουβέντα, ήδη είχε συνδεθεί με το πνεύμα της «Πυθίας» και λάμβανε τις πρώτες απαντήσεις:
Όταν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες καλέ μου κύριε στο στενό σας οικογενειακό περιβάλλον, καλό θα ήταν να οπλιστείτε με υπομονή και να είστε έτοιμοι να βγάλετε δίσκο για να τα φέρει βόλτα αυτή η οικογένεια, μιας και στη ζωή που ζούμε υπάρχουν πολλά απρόοπτα και ανατροπές. Έτσι, εστιάζοντας την προσοχή μας στο φαγητό, θα πρέπει να υπάρχει μια σκληρή πολιτική την οποία οφείλουν ν’ ακολουθούν πιστά, ώστε να είναι: οικονομικό, για να τη βγάλουν καθαρή, θρεπτικό για να σταθούν στα πόδια τους, απλό στην παρασκευή του για να μην ξεπουληθούν στο ρεύμα και φυσικά, με υλικά που καλύπτουν πολλές χρήσεις…
Σεβόμενη τα θέλω και τις ανάγκες τους σας δίνω μερικές ιδέες για εβδομαδιαίο φαγητό:
- Όσπρια: φακές, ρεβίθια, φασόλια
- Ρύζι, μακαρόνια, πλιγούρι
- Πατάτες (εισαγωγής είναι πιο φτηνές)
- Κρεμμύδια, καρότα, λάχανο
- Τοματοπελτές / κονσέρβες
- Αυγά (μια κότα στο μπαλκόνι είναι ιδανική λύση)
- Κοτόπουλο (μπούτι, πλάτη ή φτερούγες)
- Ψωμί ή υλικά για να φτιάχνουν μόνοι τους (αλεύρι, μαγιά)
- Τυρί φέτα ή λευκό (σε ποσότητα αντίδωρου)
- Γάλα (σε προσφορά ή εβαπορέ)
- Μήλα, μπανάνες (και τα δυο κάνουν το γιατρό πέρα, γιατί στοιχίζει)
- Ελαιόλαδο (με τη δαχτυλήθρα)
- Γιαούρτι (αν και είναι υπερβολή)
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά ως βάση, διαμορφώνουμε το γεύμα κάθε μέρας, με τον κίνδυνο φυσικά της απόκλισης πάνω από τα κεφάλια τους, όσο πικρό κι αν είναι αυτό!
- Δευτέρα: Φακές σούπα με ψωμί
- Τρίτη: Ρύζι με κοτόπουλο και καρότα
- Τετάρτη: Μακαρόνια με ντομάτα και λίγο τυρί
- Πέμπτη: Πατάτες φούρνου με αυγά
- Παρασκευή: Ρεβίθια ή φασολάδα
- Σάββατο: Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι ή πλιγούρι
- Κυριακή: Ομελέτα με πατάτες και λαχανικά
Για Πρωινό, καλό θα ήταν να επιστρέψουν πολλές δεκαετίες πίσω:
- Ψωμί με νερό και ζάχαρη
- Τηγανίτες
- Ρυζόγαλο (αν περισσέψει γάλα/ρύζι)
- Μήλο ή μπανάνα
Βέβαια, υπάρχουν και οι βασικοί κανόνες επιβίωσης, που δεν είναι άλλοι από αυτούς:
- Αγορές σε λαϊκή αγορά στο τέλος της ημέρας που οι τιμές είναι χαμηλότερες Δεν πετιέται τίποτα
- Μαγειρεύουμε σε μεγάλες ποσότητες για 2-3 μέρες
- Βάζουμε στην κατάψυξη τα υπολείμματα
Τώρα, καλό θα ήταν να κάνουν και μια αίτηση για επιδόματα (π.χ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα παιδιού, στέγασης, θέρμανσης κ.α.), δωρεάν είναι άλλωστε και πάντα να έχουν κατά νου πως οι δυσκολίες σε κάνουν πιο δυνατό!!!
Αυτά τους είπε η «Πυθία» της τεχνολογίας, αυτή που μεταξύ σοβαρού και αστείου έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, δίνοντας απαντήσεις που άλλες φορές αρέσουν και άλλες τρομάζουν!
Και αν μερικές φορές λέμε πως η εξέλιξη μας οδηγεί στο άγνωστο, η καθημερινότητα είναι αυτή στην ουσία που μας τρομάζει, αυτή που δυστυχώς μας απαγορεύει πλέον να ονειρευτούμε, να ζήσουμε λίγο τη ζωή μας...
- Ο Παύλος Ανδριάς είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας