Διακόσμηση: Υφάσματα για κουρτίνες

Το θέμα της επιλογής του υφάσματος και υπολογισμός των μέτρων, αποτελεί πονοκέφαλο σε αυτόν που δεν έχει αγοράσει ποτέ κουτρίνα. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα μηνύματα που παίρνω, αφορούν διευκρινήσεις για τα υφάσματα, ενώ οι απορίες στο showroom πάντα έχουν να κάνουν με αυτά. Σκέφτηκα λοιπόν να εξηγήσω τα μεγέθη, δηλαδή τα φάρδη των υφασμάτων. Να ξεκινήσουμε από τα βασικά, ότι τα υφάσματα είναι τυλιγμένα σε ένα τόπι.


Υπάρχουν 2 είδη υφασμάτων όσον αφορά τις διαστάσεις τους, τα μονόφαρδα, με φάρδος 1.40 και τα διπλόφαρδα με φάρδος 2.80-3.00μ. Δηλαδή το τόπι, στην πρώτη περίπτωση έχει φάρδος 1.38 - 1.42μ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, 2.80 - 3.00μ. Στο site, κάτω από ένα προιόν, στα χαρακτηριστικά του, αναφέρεται και τι φάρδος έχει. Να αναφέρω ότι στην Ελλάδα το σύνηθες φάρδος των παραθύρων και μπαλκονόπορτων σε τυπικά διαμερίσματα πολυκατοικιών ή σε απλές μονοκατοικίες είναι 1.60 - 2.00μ, ενώ το ύψος έρχεται περίπου στο 2.20μ, όσο είναι δηλαδή το ύψος μιας τυπικής πόρτας εισόδου.




Όταν θέλουμε να αγοράσουμε μονόφαρδο ύφασμα για κουρτίνα αγοράζουμε ύψος, δηλαδή, υπολογίζουμε 2 φύλλα στην μπαλκονόπορτα και για να την καλύψουμε μετράμε το ύψος μέχρι το κουτρινόξυλο ή τον σιδηρόδρομο. Σε αυτό προσθέτουμε περίπου 30 - 50 πόντους για να έχουμε αρκετό για ραφές και στριφώματα, ενώ αν έχει σχέδιο το ύφασμα, προθέτουμε στο ύψος μας και τα εκατοστά που περιέχονται στο ύψος τους σχεδίου. Αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά ως επανάληψη σχεδίου .Το κάνουμε για να έχουμε και στα δύο φύλλα της κουρτίνας, στο ίδιο ύψος το σχέδιο. Όταν ράψουμε την κουρτίνα, τη σουρώνουμε εμείς ή η μοδίστρα, έτσι ώστα να έχει τα κλασικά λούκια, τις πτυχώσεις δηλαδή που βλέπουμε μπροστά στο παράθυρό μας.

Ακολουθούμε δηλαδή τον εξής τύπο: μέτρα κουρτίνας = ύψος μέχρι κουρτινόξυλο x2 + 60εκ για ραφές και στρίφωμα + cm επανάληψη σχεδίου



Όταν έχουμε διπλόφαρδο ύφασμα, για να υπολογίσουμε αγοράζουμε φάρδος και τουπολογίζουμε μετρώντας το φάρδος του παραθύρου, πολλαπλασιάζοντάς το 2 ή 3 φορές, ανάλογα πόσο πλούσια θέλουμε την κουτίνα. Δύο φορές αν θέλουμε μια απλή πτύχωση, μέχρι 3 για πιο λεπτές κουρτίνες και πιο πλούσια πτύχωση.

Εδώ λοιπόν έχουμε τον εξής τύπο: Μέτρα κουρτίνας = φάρδος κουρτινόξυλου x 2.5 (ο μέσος όρος για το πόσο πλούσια την θέλουμε)

Τέλος, το ύψος, θα μετρήσουμε από το σημείο ακριβώς που θα αρχίζει πραγματικά η κουρτίνα, αφαιρώντας το μήκος των των κρίκων ή όποιου άλλων ιδιαίτερων αξεσουάρ για το κρέμασμα, αν χρησιμοποιήσετε, από το σημείο που τελειώνουν τα γαντζάκια του σιδηρόδρομου ή ακριβώς από την βέργα, αν απευθείας από εκεί θα ξεκινά η κουρτίνα.



Περισσότερα για τα είδη των υφασμάτων, την σύσταση και την προτεινόμενη χρήση, σε επόμενο ποστ.

Εικόνες: via Pinterest, Iliv, Scion, Casamance, Ian Mankin

Πηγή: MayoDeco.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ