Διακόσμηση: Όταν επιλέγω ταπετσαρία

Πολλοί με ρωτάτε για το πώς να επιλέξετε ταπετσαρία. Εκτός από το βασικό ζητούμενο, που είναι να μας αρέσει και να ταιριάζει στον χώρο μας, έχουμε και ένα σωρό απορίες, ειδικά όταν θέλουμε να βάλουμε πρώτη φορά στην τοίχο μας. Παρακάτω, σας γράφω κάποιες πληροφορίες για τις ταπεστσαρίες, βάσει των ερωτήσεων που μου κάνετε συνήθως πριν επιλέξετε. Ελπίζω να σας κατατοπίσω.

Πώς επιλέγω ταπετσαρία

Είδη ταπετσαρίας

Χάρτινες: Οι χάρτινες ταπετσαρίες αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από χαρτί συνήθως διπλής στρώσης. Είναι ελαφρά πλενόμενες δηλαδή μπορούν να πλυθούν με ένα νωπό σφουγγαράκι και ελαφρύ απορρυπαντικό. Προσοχή στα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο γιατί μπορεί να ξεβάψουν τα χρώματα!

Βινυλικές ταπετσαρίες με χάρτινο υπόστρωμα: Οι βινυλικές ταπετσαρίες είναι πιο ανθεκτικές από τις χάρτινες στο πλύσιμο, στην τριβή και γενικότερα στην ταλαιπωρία. Είναι πλενόμενες δηλαδή μπορούν να πλυθούν με ένα νωπό σφουγγαράκι και ελαφρύ απορρυπαντικό. Προσοχή στα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο γιατί μπορεί να ξεβάψουν τα χρώματα! Όχι πολύ τρίψιμο!

Βινυλικές ταπετσαρίες με συνθετικό υπόστρωμα (Non Woven): Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των βινυλικών ταπετσαριών αλλά, έχουν ένα συμπιεσμένο στρώμα μη υφασμένων ινών και πλεονεκτούν σε πάρα πολλά σημεία κυρίως ως προς την διαδικασία τοποθέτησης. Είναι πλενόμενες δηλαδή μπορούν να πλυθούν με ένα νωπό σφουγγαράκι και ελαφρύ απορρυπαντικό. Προσοχή στα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο γιατί μπορεί να ξεβάψουν τα χρώματα! Όχι πολύ τρίψιμο!

Υπάρχουν πολλά είδη ακόμη, όπως ταπετσαρίες βελούδινες, χειροποίητες, από φυσικά υλικά, ακόμα και υφασμάτινες, ή με led. Κάθε κατηγορία, πληροί τις προδιαγραφές τις και έχει συγκεκριμένες οδηγίες ως προς την τοποθέτηση και συντήρηση. Με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, είναι όλες οικολογικές, και οι κόλλες υδατοδιαλυτές, και άοσμες.

Τι είναι η «επανάληψη»;

Με τον όρο «επανάληψη» εννοούμε την επανάληψη του σχεδίου που βρίσκεται κατά μήκος της ταπετσαρίας. Το σχέδιο δεν επαναλαμβάνεται μόνο στο μήκος αλλά και στο ύψος της ταπετσαρίας. Η «πλάγια επανάληψη» εμφανίζεται ξανά στο φάρδος του ρολού και η συχνότητα εξαρτάται από το μέγεθος του σχεδίου και το φάρδος της ταπετσαρίας.

Πώς επιλέγω ταπετσαρία

Ποιά επιφάνεια είναι ιδανική για να τοποθετήσουμε ταπετσαρία;

Ο βασικός κανόνας είναι: η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή, στέρεα, καθαρή, λεία και απορροφητική, χωρίς υγρασίες.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε καινούρια ταπετσαρία πάνω από παλιά;

Σε κάποιες περιπτώσεις ναι, όπως όταν έχουμε μονόχρωμη, ανοιχτόχρωμη, ή όταν αυτή που θα τοποθετηθεί είναι πιο σκούρα από την κάτω, έτσι ώστε να μην φεγγίζει. Καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό.

Πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε παλιά κομμάτια ταπετσαρίας από τοίχο;

Υπάρχει ειδικό υγρό στο εμπόριο, αλλά μπορούμε να τη μουλιάσουμε με νερό με σφουγγάρι, και να την αφαιρέσουμε. Η κόλλα αφήνει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Μετά ο τοίχος μπορεί να βαφτεί κανονικά.

Πώς επιλέγω ταπετσαρία

Μπορούν οι ταπετσαρίες τοίχου να βαφτούν όπως θα βαφόταν ο τοίχος;

Βεβαίως και μπορούν. Οι περισσότερες βάφονται κανονικά όπως ο τοίχος. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να ασταρωθούν πριν τη βαφή (βινυλικές).

Πώς υπολογίζω τον αριθμό των ρολών ταπετσαρίας που χρειάζομαι;

Ενδεικτικά δες το παρακάτω υπόμνημα

Μήκος τοίχου Ύψος τοίχου
2,10-2,35cm 2,40-3,05cm 3,10-4,00cm
6m 3 Ρολά 4 Ρολά 5 Ρολά
10m 5 Ρολά 6 Ρολά 7 Ρολά
12m 6 Ρολά 8 Ρολά 10 Ρολά
15m 7 Ρολά 10 Ρολά 12 Ρολά
18m 9 Ρολά 11 Ρολά 15 Ρολά
20m 10 Ρολά 13 Ρολά 16 Ρολά
24m 12 Ρολά 15 Ρολά 19 Ρολά

Πώς επιλέγω ταπετσαρία

Η ταπετσαρία μπορεί να πλυθεί;

Ναι, μετά από την τοποθέτηση μπορεί να μείνουν μερικοί λεκέδες από κόλλα. Καθαρίστε απαλά με ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι την επιφάνεια της ταπετσαρίας και οι λεκέδες θα απαλειφθούν εύκολα.

Είναι εύκολη η τοποθέτηση της ταπετσαρίας;

Ναι, είναι πολύ εύκολη η τοποθέτηση: ακολούθησε απλώς τις οδηγίες. Αν όμως δεν είσαι σίγουρος, ή έχεις μια δύσκολη επιφάνεια, καλύτερα να καλέσεις κάποιον ειδικό. Μπορούμε να σου προτείνουμε εμείς κάποιον αν χρειαστεί.

Μπορεί να τοποθετηθεί ταπετσαρία στην κουζίνα ή στο μπάνιο;

Ναι, εφόσον ο τοίχος δεν έχει υγρασία. Αν όμως η ταπετσαρία βρίσκεται υπερβολικά κοντά σε σημεία όπου μπορεί να έχει υπερβολική επαφή με νερό ή με λάδι, σου συνιστούμε να εφαρμόσετε μια στρώση υλικού αδιαβροχοποίησης, ή διάφανο βερνίκι ξύλου στην ταπετσαρία για να αποτραπεί η φθορά της.

Πώς επιλέγω ταπετσαρία

Μπορώ με ταπετσαρία να ντύσω και άλλες επιφάνειες, ντουλάπες, έπιπλα, κτλ;

Ναι, η ταπετσαρία μπορεί να μπει σε όλες τις επιφάνειες, καλό όμως είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, για το είδος κόλλας που χρειάζεται η εκάστοτε επιφάνεια.

Πηγή: ΜayoDeco.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ