Studio Μαθηματικών & Θετικών Επιστημών
Studio Μαθηματικών & Θετικών Επιστημών
Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Γεύσεις

Καλύτερο κι από Παστίτσιο! Ζυμαρικά με Κιμά, Μπεσαμέλ και Τραγανή Κρούστα

Καλύτερο κι από Παστίτσιο! Ζυμαρικά με Κιμά, Μπεσαμέλ και Τραγανή Κρούστα Φωτογραφία: live-kitchen.gr
Δείτε τη συνταγή του Πάνου Παπαδάκη
Up & High Media & Productions
Up & High Media & Productions
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Ένα πεντανόστιμο φαγητό φούρνου με ζυμαρικά, μοσχαρίσιο κιμά, λαχανικά, κρεμώδη μπεσαμέλ και λιωμένη μοτσαρέλα. Το τραγανό αλμυρό crumble από πάνω δίνει μοναδική υφή και κάνει κάθε μπουκιά ακόμη πιο απολαυστική. Μια χορταστική συνταγή για όλη την οικογένεια, που πραγματικά είναι καλύτερη και από παστίτσιο!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. ζυμαρικά ριγκατόνι

  • 4 λίτρα νερό

  • Αλάτι

  • 650 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

  • 40 γρ. ελαιόλαδο

  • 100 γρ. κόκκινο κρασί

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 1 κολοκυθάκι

  • 1 καρότο

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 2 σκελίδες σκόρδου

  • 400 γρ. φρέσκια σάλτσα ντομάτας

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 150 γρ. νερό

  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1/4 κ.γ. κανέλα

  • 1/4 κ.γ. πιπέρι

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 40 γρ. κεφαλοτύρι

  • 1/2 κ.γ. θυμάρι

  • Πιπέρι

  • 70 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

  • 40 γρ. βούτυρο

  • 500 γρ. γάλα

  • 100 γρ. γραβιέρα

  • 50 γρ. κεφαλοτύρι

  • 1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι

  • Μοσχοκάρυδο

  • 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και την κόκκινη πιπεριά και σοτάρουμε για 4 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε το κολοκυθάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

  3. Αφαιρούμε τα λαχανικά σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τον κιμά. Τον σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί καλά και να πάρει χρώμα.

  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό.

  5. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

  6. Προσθέτουμε τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, το αλάτι, την κανέλα, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το νερό. Επιστρέφουμε τα λαχανικά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

  7. Αδειάζουμε τον κιμά σε πυρέξ 32×22 εκ. και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.

  8. Για το αλμυρό crumble, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κεφαλοτύρι, το θυμάρι, λίγο πιπέρι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Τρίβουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να γίνει θρύμματα.

  9. Απλώνουμε το crumble σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 10 λεπτά.

  10. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ριγκατόνι και τα βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

11. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 2 λεπτά.

12. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει βράση και να πήξει.

13. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το λευκό πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να καλυφθούν με τη μπεσαμέλ.

14. Απλώνουμε τα ζυμαρικά πάνω από τον κιμά και καλύπτουμε την επιφάνεια με την τριμμένη μοτσαρέλα.

15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για 20 λεπτά.

16. Προσθέτουμε από πάνω το αλμυρό crumble και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά.

17. Αφήνουμε το φαγητό για λίγα λεπτά να σταθεί, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε ένα πεντανόστιμο φαγητό, καλύτερο και από παστίτσιο!

Μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα

Για να γίνει ο κιμάς νόστιμος και σωστά καβουρδισμένος, το τηγάνι πρέπει να είναι καλά ζεσταμένο και να μην έχει πολλά υγρά. Γι’ αυτό σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά, τα αφαιρούμε και μετά προσθέτουμε τον κιμά ώστε να πάρει ωραίο χρώμα και να μη βράσει.

Τα ζυμαρικά τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στον φούρνο. Έτσι παραμένουν σωστά και δεν λασπώνουν.

Το crumble το ψήνουμε πρώτα μόνο του για λίγα λεπτά και το προσθέτουμε στο τέλος, ώστε να μείνει τραγανό και να κάνει ωραία αντίθεση με την κρεμώδη μπεσαμέλ και τη λιωμένη μοτσαρέλα.

{https://www.youtube.com/watch?v=_G3cqltG5zM}

Πηγή: live-kitchen.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας