Θεικό κοκορέτσι: Για να κάνει Ανάσταση ο ουρανίσκος σας

kokoretsi 7

Αν υπάρχει κάτι που λαχταράμε περισσότερο στο Πασχαλινό τραπέζι, πιο πολύ και από το αρνί... είναι το κοκορέτσι... Μια πραγματική λιχουδιά για καλοφαγάδες που μπορεί άνετα να καταναλωθεί πολύ πριν από το βασικό έδεσμα της Κυριακής του Πάσχα.

Είναι αυτό που θα πέσει ως πρώτος μεζές στο τραπέζι και θα μας έχει βάλει για τα καλά στο κλίμα της ημέρας με την απαραίτητη συνοδεία κρασιού ή μπύρας...

Δοκιμάστε τη συνταγή μας για σίγουρα αποτελέσματα και προσοχή στην υλοποίηση γιατί και το κοκορέτσι θέλει την τέχνη του.

antonopoulos 1130x300 easter 2021

Υλικά

  • 2 αρνίσιες συκωταριές (με τα γλυκάδια)
  • 2 αρνίσιες μπόλιες
  • 1 ½ κιλό έντερα από αρνάκι
  • χυμός λεμονιού (από 2 λεμόνια περίπου)
  • ρίγανη
  • δυόσμο (προαιρετικά)
  • αλάτι - πιπέρι

giannitsopoulos 1130X300

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα μέσα έξω (χρησιμοποιούμε μια βελόνα πλεξίματος για να τα γυρίσουμε) και μετά τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού, για να διώξουμε την άσχημη μυρωδιά, αλλά και για να ασπρίσουν και να σφίξουν.

kokoretsi 2

Tip για πιο εύκολο πλύσιμο

Εφαρμόζουμε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση και αφήνουμε το ζεστό τρεχούμενο νερό (όχι καυτό), να γεμίζει τα έντερα και παρασύρει τις βρωμιές. Πιέζοντας εξωτερικά με τα δάχτυλα μας, σπρώχνουμε το τρεχούμενο νερό σε όλο το μήκος του εντέρου ώστε να ξεπλυθεί σωστά παντού.

Συνεχίζουμε με το πλύσιμο της συκωταριάς. Πλένουμε προσεχτικά με χλιαρό νερό και την κόβουμε σε ορθογώνια μέτρια κομμάτια. Το πάχος των κομματιών εξαρτάται από τη διάμετρο της σούβλας που θα χρησιμοποιήσουμε. Το ίδιο κάνουμε και για τις μπόλιες. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

exarxos 1130x300 easter 2021

kokoretsi 9

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και προσθέτουμε και τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα όλα τα μυρωδικά.

Φροντίζουμε να καθαρίσουμε πολύ καλά τη σούβλα μας (πλένουμε κανονικά με σαπούνι και νερό) και στο τέλος την αλείφουμε και με χυμό λεμονιού για ακόμα καλύτερη απολύμανση.

kokoretsi 6

Kaxris pasxa 1130X300

Περνάμε στη σούβλα (από τη μυτερή πλευρά της) τα κομμάτια της συκωταριάς εναλλάξ με τα κομμάτια της μπόλιας. Όταν τελειώσουμε, πιέζουμε τις 2 άκρες να ενωθούν για να μην αφήνουν κενά ανάμεσα στα κομμάτια, αλλά και χωρίς να είναι πολύ σφιχτά μεταξύ τους.

Περνάμε τη μια άκρη του εντέρου στη μυτερή πλευρά της σούβλας κάθετα, για να στερεωθεί καλά. Τυλίγουμε το έντερο παράλληλα με τη σούβλα σε όλο το μήκος της, δημιουργώντας παράλληλες λωρίδες. Αφού δημιουργηθούν πολλές λωρίδες και καλυφθεί η συκωταριά με το έντερο, αρχίζουμε να περνάμε κυκλικά το έντερο, σε όλο το μήκος της σούβλας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα έντερα.

Αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά, αφήνουμε τη σούβλα όρθια για 1-2 ώρες να στραγγίξουν τα πολλά υγρά του και το κοκορέτσι μας είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Στην αρχή ψήνουμε σε δυνατή φωτιά και φροντίζουμε να γυρίζουμε γρήγορα τη σούβλα, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα εξωτερικά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αλείφουμε συχνά με ελαιόλαδο ή με λιωμένο βούτυρο και προσέχουμε πάντα να υπάρχει σωστή κατανομή στη φωτιά, ώστε να ψηθεί το κοκορέτσι ομοιόμορφα.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα πιρούνι. Αν δε βγάλει υγρά, το κοκορέτσι είναι έτοιμο!!

kokoretsi 5

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ