10+1 tips για να διατηρήσεις το βάρος σου χωρίς στερήσεις

 Xmas table

Papaxristopoulou Vicky Xmas 2021 Η περίοδος των Χριστουγέννων έφτασε και ταυτόχρονα κάνουμε σχέδια για τις γιορτινές λιχουδιές που θα   πρωταγωνιστήσουν αυτές τις μέρες.

 Πολλές φορές υπάρχει ο προβληματισμός πως να μη βάλουμε κιλά στις γιορτές και πάει χαμένος ο κόπος που κάναμε όλη τη χρονιά να μειώσουμε ή να   συντηρήσουμε το βάρος μας. Ωστόσο αν  οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, ούτε θα αυξηθεί το βάρος μας αλλά ούτε θα στερηθούμε λιχουδιές, στις   οποίες είναι αδύνατον να αντισταθούμε.         

 Πως λοιπόν θα προσέξουμε να μην πάρουμε κιλά αυτήν την περίοδο και ταυτόχρονα να μην στερηθούμε τίποτα;

 1. Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας, ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε. 

 2. Κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διατροφικές μας  συνήθειες. Το γεγονός ότι οι μέρες είναι γιορτινές, δε σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τις   διατροφικές μας συνήθειες.

 3.  Τηρούμε τα 4-5 γεύματα ημερησίως, τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία λόγω των φυτικών ινών μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. 

iliakoskarpos 1130x300xmas

4. Δεν φτάνουμε ποτέ πεινασμένοι στο γιορτινό τραπέζι!

5. Την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ίσως αφήσουμε τον εαυτό μας λίγο πιο χαλαρό, στις διατροφικές μας επιλογές, αλλά την αμέσως επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Έτσι θα παρατηρήσουμε  ότι το βάρος μας δεν θα επηρεαστεί σχεδόν καθόλου. Ενδιάμεσα στις γιορτινές μέρες, προτιμάμε σαλάτες, ψάρι, αυγά βραστά, που αποτελούν τρόφιμα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντισταθμίσουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που λάβαμε στα εορταστικά τραπέζια. 

baxivani 1130x300xmas

6. Ένα καλό κόλπο, είναι να γεμίσουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά. Έτσι θα μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού που θα φάμε. Ιδανικά, χωρίζουμε το πιάτο μας σε 3 μέρη, όπου στο μισό βάζουμε τη σαλάτα και στο υπόλοιπο 1 μερίδα κρέατος χωρίς πέτσα και 1 ορεκτικό.

7. Ξεκινάμε να τρώμε πρώτα τα λαχανικά και έπειτα το κυρίως γεύμα, έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο φυσιολογικός  κορεσμός.

8. Τρώμε αργά. Πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά για να καταλάβεις ότι έχεις χορτάσει. Έτσι θα αποφύγεις και την δυσπεψία γιατί θα μασάς την τροφή σου καλύτερα, ειδικά τα άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα νηστείας . 

papaxristopoulou 1130x300 Xmas

9. Όσον αφορά στα γλυκά, προτιμήστε δίπλες και μελομακάρονα που έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τους κουραμπιέδες. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε 1 τεμάχιο ανα δεύτερη ημέρα .

10. Πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως, το οποίο μειώνει  την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα γλυκά, τα αλμυρά και τα λιπαρά εδέσματα.

11. Σχετικά με το αλκοόλπροτιμούμε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, άρα και λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά. Καλό είναι να πίνουμε ενδιάμεσα νερό, προκειμένου να βοηθήσουμε στην γρήγορη αποβολή του από το σώμα, μέσω της διούρησης.

Ολοκληρώνοντας αξίζει να τονισθεί πως και αν κάτι δεν πάει πολύ καλά μέσα στις γιορτές και ξεφύγουμε πολύ με αποτέλεσμα να βάλουμε βάρος, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Αυτά τα κιλά θα είναι ξεκάθαρα λόγω των ημερών που πέρασαν και αν προσέξουμε άμεσα θα επανέλθουμε γρήγορα στο βάρος που είχαμε.

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Λετρίνων 19, Πύργος (πλατεία δικαστηρίων)

2621031008 - 6981398008

Κεντρική φωτογραφία: Pixabay

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ